Management | Markt

Lichtpuntjes op globale melkmarkt

De lage melkprijzen beginnen te resulteren in een meer ontspannen wereldzuivelmarkt. Ook de prijsnoteringen voor melkproducten trekken aan.

In juni 2016 was, vergeleken met dezelfde maand in 2015, voor het eerst sinds lange tijd het aanbod van ruwe melkproducten kleiner bij de exporteurs van melkproducten die er qua tonnages het meest toedoen op de wereldmarkt. Gelijktijdig trok ook de import ook wat aan. Zo kwamen vraag en aanbod wat dichter bij elkaar te liggen.

Teruglopende melkproductie in Oceanië

De melkproductie in Oceanië (Australië en Nieuw Zeeland) liep in het eerste halfjaar van 2016 terug ten opzichten van het eerste halfjaar van 2015. In Australië was de productie in deze periode vaak zelfs minder dan de helft. Per dag was de teruggang in de eerste zes maanden ten opzichte van 2015 5,1 procent. In Nieuw-Zeeland werd dagelijks gemiddeld 0,7 procent minder gemolken.

Daarentegen groeide de productie in de USA juist verder, maar slechts gematigd. Vanaf januari tot en met mei was de gemiddelde dagproductie 1,1 procent hoger dan in dezelfde periode in 2015. Sinds juli zakt de productie echter als gevolg van het warme weer en de droogte. Een lagere productie dan in 2015 verwachten de experts van het Landbouwministerie in Washington (USDA) voorlopig echter niet. In Washington wordt uitgegaan van een stijging van 1,7 procent ten opzichte van 2015.

Ook EU reageert op melkoverschot

In de EU is de sterke productiegroei, die aanving met het einde van het quotumtijdperk in april 2015, merkbaar afgenomen. In juni 2016 was de productie voor het eerst dit jaar lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De cyclus in de EU volgt de ontwikkelingen in Oceanië en Zuid-Amerika dus vertraagd waar de zuivelaars al sinds de herfst van 2015 productiekrimp zien. Dat de productie in de EU in het eerste halfjaar nog altijd 2,5 miljoen toen ofwel 2,7 procent hoger was, komt door de sterke productiegroei in het eerste kwartaal in vrijwel de hel EU. De Europese Commissie verwacht voor 2016 een totale productiegroei van 1,4 procent. Daarmee lijkt de groei in 2016 een procent lager uit te vallen dan in 2015.

Vraagt neemt internationaal toe

Hoewel het exportaanbod tussen januari en juni 2,4 miljoen ton hoger was dan in 2015, is de internationale vraag in de eerste helft van dit jaar ook verhoogd in deze periode. Totaal werd ten opzichten van januari tot en met juni 2016 meer volmelkpoeder, boter en kaas uitgevoerd door de tien grootste exporteurs dan in de periode januari tot en met juni in 2015. Mager melkpoeder bleef er onder.

Als het om de hoeveelheid product gaat, is China wederom de grootste afnemer van melkproducten. Of China op korte termijn weer zoveel importeert als in 2013 en 2014 is voorlopig nog afwachten, de afname moet dan wel snel en veel stijgen. Ook vanuit Rusland is er weer meer vraag naar elders geproduceerde zuivel.

Ook de prijzen trekken weer aan

Volgens waarnemingen van het Nieuw-Zeelandse Global Dairy Trade-platform trekken ook de prijzen weer aan. In augustus gaven ook de prijzen an sich daar blijk van. Dus hopelijk heeft afgewachte kering van de trend op de markten voor melk en melkproducten nu plaatsgevonden en aan de prijsniveaus weer bergopwaarts.

Bron: AMI

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?