NIEUWS


Laag fosfor tegen melkziekte

27 mrt 2024 | Premium

Hoewel zware gevallen van melkziekte steeds minder vaak voorkomen, blijft dit stofwisselings-probleem voor zieke koeien en productieverliezen zorgen. Een laag fosforgehalte verkleint het risico.


De Japanse ‘zebra-koe’: een bijzondere manier van insecten afweren

27 mrt 2024

In Japan hebben sommige veehouders een bijzondere manier om hun koeien tegen insecten beschermen. De Japanse ‘zebra-koe’ trekt geen insecten aan door de op de vacht geschilderde strepen. De methode wordt steeds meer gebruikt in Japan. Insecten zijn een groot probleem voor de Japanse rundveehouders die hun dieren laten grazen op (rijst)velden. De insecten kunnen […]


Israelisch project onderzoek voordelen kalf bij koe

26 mrt 2024

Het langer bij de moeder laten van kalveren is vaak een controversieel onderwerp, waarbij onder andere zorgen worden geuit over de kosten en praktische aspecten. De Israëlische dierenarts Sivan Lacker doet onderzoek naar de voordelen van het samenhouden van moederkoe en kalf.


Wat zegt een koude neus over een kalf?

25 mrt 2024

Wanneer een kalf last heeft van zware hoest of waterige diarree, is het mogelijk dat je de kans om de ziekte effectief te behandelen al hebt gemist. Maar hoe kun je eerder opmerken dat een kalf zich niet goed voelt?


Garantieprijs FrieslandCampina 46,75 euro in april

25 mrt 2024

De FrieslandCampina-garantieprijs voor voor boerderijmelk stijgt in april met 0,25 euro naar 46,75 euro per 100 kilogram ten opzichte van vorige maand. Deze stijging is toe te schrijven aan een positieve correctie vanwege een te lage inschatting van de referentieprijzen in de vorige periode.


Budgetverhoging Lvb goedgekeurd door Eerste Kamer

20 mrt 2024

De Eerste Kamer heeft op 19 februari 2024 ingestemd met de budgetverhoging van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus. Het gaat om een verhoging van het budget met bijna 1,5 miljard euro.


Clostridia: tikkende tijdbom

20 mrt 2024 | Premium

Als een koe plotseling sterft, kunnen toxinen van clostridum-bacteriën daar verantwoordelijk voor zijn. Tips om de oorzaken vinden.


Kruisen met hitte-tolerante rassen verkleint kans op hittestress

19 mrt 2024

Om hittestress te verminderen kunnen melkveehouders het stalklimaat aanpassen, maar ook voor radicalere maatregelen kiezen, zoals het kruisen met hitte-tolerante rassen. Die geven doorgaans wel minder melk dan een Holstein-Friesian.