Tips

Reacties zijn gesloten.

De juiste veeverlosser?

Categorie: Koemanagement

Bij verlening van geboortehulp is het zowel voor het kalf als de koe het meest vriendelijk als een verlosser wordt gebruikt waarmee poot voor poot kan worden getrokken. Lees verder ❯

Zijn de koeien schoon genoeg?

Categorie: Koemanagement

Smerige uiers en achterpoten verhogen het risico op uieraandoeningen. Hoe schoon de koeien zijn kan worden beoordeeld aan de hand van een hygiënescore. Lees verder ❯

Genoeg ijzer?

Categorie: Gezondheid

Het hemoglobinegehalte in het bloed geeft uitsluitsel over de ijzervoorziening van het kalf. Lees verder ❯

5 kg ds-opname bij hoge weidebezetting

Categorie: Voeding

Als de wei desondanks een hoge bezetting moet bijdragen aan de voeropname, dan is goed grasland-
en weidemanagement van groot belang. Lees verder ❯

Hebben koeien stress tijdens het melken?

Categorie: Bedrijfsvoering

Gestresste koeien in de melkstal resulteren in langere melktijden en meer niet goed uitgemolken koeien. Lees verder ❯

Dipbeker vaker reinigen

Categorie: Gezondheid

Vuile dipbekers kunnen hogere celgetallen veroorzaken. En als er kiemen in de dipbeker zitten, is het meteen in hoge concentraties. De dipbeker moet dus schoon zijn. Lees verder ❯

Warme maiskuil: wat is de oorzaak?

Categorie: Voeding

De maiskuilen zijn dit jaar over het algemeen warmer dan in de voorgaande jaren. De opwarming is een gevolg van broei of naverwarming. Het temperatuurbeeld geeft aan wat de oorzaak is. Lees verder ❯

Dieren sneller vinden

Categorie: Koemanagement

Een nummer, rechtopstaand in het midden van de hals, helpt bij het makkelijker vinden van dieren in een groep. Lees verder ❯

Caroteen bijvoeren in de winter

Categorie: Voeding

Omdat het gehalte aan caroteen in de kuil afneemt bij een langere opslagperiode, moeten melkveehouders
erop letten dat koeien – ook in de winter – genoeg bètacaroteen binnenkrijgen. Lees verder ❯

Laarzen zijn ziekteverspreiders

Categorie: Gezondheid

Op een paar rubberlaarzen van een veehouder verblijven gemiddeld zo’n 100 miljard kiemen. Daar zitten altijd een aantal ziekteverwekkers tussen die je elke dag over het bedrijf verspreidt. Lees verder ❯

Voeding

Gezondheid

Bedrijfsvoering

Koemanagement

Techniek