Kennispartnerbericht van De Heus

Het verbeteren van de kwaliteit van je ruwvoer

Goed ruwvoer levert je als melkveehouder niet alleen gezondere koeien, maar ook een betere melkproductie op; maar liefst twee tot vier liter extra melk, per koe, per dag. De kwaliteit van het voer hangt af van verschillende factoren, van het proces van bemesting tot aan het maken van de graskuil. Het maken van een graskuil is een belangrijk onderdeel in het proces van ruwvoerteelt. Maar hoe maak je nou de beste graskuil?

Gezond ruwvoer betekent gezonde koeien

Maar hoe teel je het beste voer? En welke analyses horen hierbij?

Jaap Gielen, financieel specialist melkveehouderij bij Countus: “Het vak van melkveehouder is niet eenvoudig. Het begint al met het vakmanschap rond de teelt, en vervolgens het vakmanschap om daar melk van te maken. Door de juiste voederwinning en een goede beweidingsstrategie krijg je van dat voer uiteindelijk melk in de tank. En degene die dat het beste doet, die heeft het beste bedrijfsrendement.”

Wim Jaspers, ruwvoerspecialist bij Van Iperen: “Via bemesting kun je spoorelementen toevoegen aan je bodem. Denk dus niet alleen na over veranderingen aan het voerhek, maar kijk ook naar het gewas en de bodem. Terug naar het begin. Je moet de schakels van het ruwvoer aan elkaar verbinden: van bodem tot voer. Daarmee maak je een gezonder gewas. Dat betekent gezonder ruwvoer, en een gezondere koe. En uiteindelijk een hoger rendement.”

Meer weten over ruwvoerteelt? Bekijk de video van Wim en download de FAQ

Goede graskuil voor beter ruwvoer

Het maken van een graskuil is een belangrijk onderdeel in het proces van ruwvoerteelt. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de kwaliteit. Zo speelt het moment van maaien een grote rol en is het belangrijk om de verdichting en het drogestofpercentage in de gaten te houden. We gingen op pad met ruwvoerspecialist Gert Anker die ons uitlegt waar je op moet letten bij het maken van een goede graskuil.

Wil jij ook aan de slag met jouw graskuil? Wij hebben een praktische Checklist voor je gemaakt die je daarmee verder helpt.

De Heus
Over De Heus
Al ruim honderd jaar helpt De Heus haar klanten vooruit. Wij zijn betrokken in de hele keten van de agrarische sector. In de stallen van onze klanten, in de voedselketen en in de samenwerking met universiteiten en instituten. Als geen ander weten wij wat de veehouder motiveert en uitdaagt

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de tweewekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?