Kennispartnerbericht van De Heus

Zo maak je een goede graskuil en verbeter je de ruwvoerteelt

Het maken van een graskuil is een belangrijk onderdeel in het proces van ruwvoerteelt. Een goede graskuil bevordert immers de kwaliteit van het ruwvoer. Maar hoe maak je nou de beste graskuil? En welke stappen neem je voordat je het gras inkuilt?

Goed ruwvoer zorgt voor twee tot vier liter meer melk, per koe, per dag. Volgens ruwvoerspecialist Gert Anker kun je op verschillende manieren zorgen voor een goede graskuil en dus kwalitatief goed ruwvoer. Zo is het maaimoment van wezenlijk belang voor een goede kuil. “Met zon erbij zit er meer suiker in het product. Dat is bevorderlijk voor de kwaliteit en de smakelijkheid.”

Meten van de temperatuur

Anker geeft nog twee andere tips: “Meet regelmatig de temperatuur van de graskuil. Als die oploopt, loopt de voedingswaarde en smakelijkheid terug. Houd ook het drogestofpercentage in de gaten. Het gemiddelde is 35 tot 40 procent. Je bereikt dit onder andere door snel te maaien en de verdichting te optimaliseren.”

    • Zelf aan de slag met het maken van een goede graskuil? Download dan deze praktische checklist en kom erachter hoe jij de kwaliteit van jouw graskuil optimaliseert

Vlot maaien

Ook voor melkveehouder Harold van der Burg is snel maaien een bekende manier om de graskuilkwaliteit te optimaliseren. “Wanneer we bij mooi weer de eerste snede maaien, proberen we altijd vrij vlot door te werken. Maaien met kneuzers, één keer schudden, snel opwiersen en met de hakselaar wegrijden. Dat levert een homogeen product op dat we goed kunnen vastrijden in de sleufsilo.” In 2010 investeerde Harold in nieuwe sleufsilo’s, wat de kwaliteit van het kuilgras flink heeft verbeterd. “Die investering haal ik er zeker wel uit.”

    • Kom erachter wat je volgens Harold nog meer kunt doen om de kwaliteit van de graskuil en het ruwvoer te verbeteren.
De Heus
Over De Heus
Al ruim honderd jaar helpt De Heus haar klanten vooruit. Wij zijn betrokken in de hele keten van de agrarische sector. In de stallen van onze klanten, in de voedselketen en in de samenwerking met universiteiten en instituten. Als geen ander weten wij wat de veehouder motiveert en uitdaagt

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de tweewekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?