Klauwsignalen

Donderdag 13 februari 2020 kunt u alles te weten komen over de klauwen van de koe. De klauwen van de koe zijn wellicht de zwakste schakel  als het gaat om melkproductie, gezondheid en welzijn van de koe.

Klauwsignalen

De klauwen van de koe zijn één van de belangrijkste knelpunten als het gaat om melkproductie, gezondheid en welzijn en in de koegezondheid de zwakste schakel. Koeien die kreupel zijn, al is het maar minimaal, zullen minder liggen en minder voer en water opnemen. Dat resulteert in minder melk en deze koeien drachtig krijgen kost veel meer tijd en moeite. Bovendien hebben koeien met klauwproblemen continu meer aandacht en regelmatige behandelingen nodig.

In de training klauwsignalen leer je de focus te verleggen naar preventief zorgen voor gezonde klauwen in plaats van voortdurend bezig te zijn met het behandelen van kreupele dieren. Daarvoor moet de leefomgeving kritisch onder ogen genomen worden. Looproutes van koeien moeten zo zijn ingericht en worden beheerd dat ze schoon, droog en beloopbaar zijn en blijven. Ook dagelijks terugkerende processen beïnvloeden de klauwgezondheid. Denk aan het verplaatsen en behandelen van dieren, maar het voeren hoort daar ook bij. Een goede klauwgezondheidsmanager zorgt dat alle handelingen, zij het dagelijks of jaarlijks, ten bate van de klauwgezondheid vastliggen in een periodieke planning.

Deze training wordt gegeven door Bert van Niejenhuis.

Aanmelden ❯

Programma

9.30 uur Inloop
10.00 uur Opening door AgriMedia
10.05 uur Deel 1
12.00 uur Lunch
12.45 uur Deel 2
14.30 uur Afsluiting onder genot van een drankje

Praktische informatie

Datum Donderdag 17 oktober 2019
Locatie Agrimedia, Wageningen
Kosten Elite- (en Veehouderij Techniek) abonnees betalen € 199,-. De normale toegangsprijs bedraagt € 259,-. Bij afname van meerdere trainingen ontvangen Elite-abonnees een extra korting van €30,- op elke extra training.

Over de trainer

BertBert is geboren op 28 September 1978 in Delfzijl. Zijn ouders zijn opgegroeid op een melkveebedrijf waar hij het grootste deel van zijn vakantietijd heeft doorgebracht. Als gekwalificeerd dierenarts werkt hij een aantal maanden op een Russisch melkveebedrijf aan een klauwgezondheidsprogramma. Direct na het afstuderen start Bert als dierenarts en werkt hij 90% van zijn tijd met melkvee. In 2011 wordt Bert mede-eigenaar van deze praktijk . In 2008 is Bert als trainer gestart bij CowSignals® en verzorgt hij lezingen en workshops in Europa, Azië en Noord-Amerika. In 2014 is Bert Master trainer geworden. Naast zijn werk was hij voorzitter van diverse kennisstudiegroepen en organiseerde hij mede een jaarlijkse conferentie voor dierenartsen.


MEER TRAININGEN ❯