Premium | Veevoer

Werking van korrelkneuzer tijdens oogst beoordelen

Door de werking van de kneuzer tijdens de oogst te controleren, voorkom je dat je tijdens het voeren van de mais wordt verrast wordt door hele korrels in de mest. Alleen bij controle tijdens het oogsten is het mogelijk instellingen aan te passen, erna is het te laat. Er zijn twee methoden bruikbaar voor deze controle.

Snel en droog controleren

Het snelst is een liter gehakselde mais uit de silo nemen en deze op een helder en plat vlak verspreiden. Er mogen alleen gebroken korrels aangetroffen worden, de korrels moeten in vieren zijn gedeeld. Een niet volledig gebroken korrel, moet als hele korrel worden beschouwd. Per liter mag je hoogstens twee hele korrels aantreffen, maar het best natuurlijk geen. Deze controle is tijdens de oogst makkelijk meerdere keren uit te voeren.

Uitwassen met water

De tweede methode is iets omslachtiger. Vul een emmer van 20 liter voor de helft met water en gooi er drie handen vers gehakselde mais bij.
Meng de inhoud even, zodat de korrels zich scheiden van de plantdelen.
Laat de inhoud van de emmer bezinken, de plantdelen blijven drijven, de korrels zinken. Haal daarna de plantdelen van het wateroppervlak.

Giet het water voorzichtig af, de korrels blijven op de bodem liggen.

Verspreid de korrels op een helder, plat oppervlak (zie foto’s onder). Als de korrelkneuzer zijn werk goed heeft gedaan, zijn er geen of nauwelijks onaangebroken korrels. Ook hier geldt de bovenwaarde van maximaal twee hele korrels per liter gehakselde mais. Veel onbeschadigde korrels wijzen op een foute instelling van de kneuzer. Ook als veel wel, maar nauwelijks beschadigd zijn, is dat niet afdoende. Ook dan moet de kneuzer worden afgesteld.

Maiskorrels korrelkneuzer

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?