NIEUWS


Strategieën om het effect van overgangsmelk na te bootsen

25 apr 2024

Het voeren van overgangsmelk kan de gezondheid en prestaties van kalveren verbeteren, maar dit kan een strategische uitdaging zijn. Een onderzoeksteam uit Canada onderzocht een aantal strategieën om kunstmatige overgangsmelk te voeren. Overgangsmelk is de melk die koeien produceren in de melkbeurten na de eerste colostrum. Een team van de Universiteit van Guelph, Ontario, Canada, […]


Verenigde Staten: grote stijging in verkoop sperma van vleesrassen

24 apr 2024

Steeds meer melkveehouders in de Verenigde Staten insemineren hun melkkoeien met sperma van vleesrassen. In 2023 werden maar liefst 9,4 miljoen eenheden hiervan verkocht.


Kalf jong wennen aan de wei

24 apr 2024 | Premium

In de biologische melkveehouderij is weidegang voor kalveren verplicht, mits de omstandigheden het toelaten. Ook gangbare melkveehouders kunnen hun voordeel doen met de kalverweide.

‘De productie steeg en het schuim verdween van de mest’

23 apr 2024 | Kennispartner

De familie Capoen melkt in het Vlaamse Alveringem 430 koeien die tussen de 35 en 40 kilo melk per dag gemiddeld produceren. Victor Capoen zag toch verbeterpunten in de vertering en ging een proef aan met Optipartum-C+. ‘De productie steeg en het schuim verdween van de mest.’

Transgene koe produceert melk met insuline

23 apr 2024

Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd om menselijk DNA in koeienembryo's in te brengen dat ervoor zorgt dat de koe melk produceert met het hormoon insuline. Deze prestatie zou binnenkort een einde kunnen maken aan het gebrek aan medicijnen en de hoge kosten voor mensen met diabetes.


Alles uit de data halen

17 apr 2024 | Premium

Veestapels groeien en de technische ontwikkeling schrijdt voort. Managementsoftware voor de veestapel maakt het werk makkelijker. Maar er zijn struikelblokken. Een rondgang langs deskundigen.


Verenigd Koninkrijk: helft van geslachte runderen komt uit melkveehouderij

17 apr 2024

In 2023 werden 2,28 miljoen runderen geslacht in het Verenigd Koninkrijk, aldus gegevens van de British Cattle Movement Service (BCMS). Maar liefst de helft van de dieren was afkomstig uit de Britse melkveestapel.


Deeltjeslengte beter bepalen met gras-schudbox

16 apr 2024

De Penn State schudbox uit de Verenigde Staten kan gebruikt worden om de deeltjesgrootte van het rantsoen vast te stellen. Jannoah Doornwaard, stagiair bij ABZ de Samenwerking, heeft een variant van deze box gemaakt die beter past bij het Nederlandse grasrantsoen.