NIEUWS


FrieslandCampina verlaagt garantieprijs met 4 euro

31 jan 2023

FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor boerderijmelk in februari 2023 met 4 euro naar 56 euro per 100 kg melk. De daling is het gevolg van flink gestegen melkaanvoer in Noordwest-Europa in combinatie met een afzwakkende marktvraag.


Zo ziet, hoort en ruikt de koe

30 jan 2023 | Premium

Hoe neemt de koe haar omgeving waar? En als we dat weten, helpt ons dat dan de dieren beter te begrijpen? Elite geeft inzicht in de wereld van de koe en tips over hoe ermee om te gaan.


Vlaamse melkveehouders produceerden fors meer

27 jan 2023

Vlaamse melkveehouders wisten vorig jaar snel in te spelen op de hoge melkprijzen en verhoogden de productie. Voor het eerst werd in Vlaanderen meer dan drie miljard kg geproduceerd.


Verenigde Staten: beef-on-dairy verdrijft Holstein-stieren uit feedlots

26 jan 2023

Met stijgende vraag naar rundvlees kiezen steeds meer melkveehouders in de VS om de genetisch minder goede koeien te insemineren met sperma van een vleesras. In de laatste jaren is er duidelijk minder sperma van Holstein-stieren verkocht en is die van vleesrassen door het dak gegaan.


Drinkautomaat juist kalibreren

25 jan 2023 | Premium

Bij een controle van drinkautomaten op melkveebedrijven bleek een derde afwijkend te doseren. Genoeg groei is alleen te waarborgen als de kalveren goed gemengde melkvervanger krijgen.


Reden van afvoer koe documenteren

24 jan 2023

Elke melkveehouder zou de redenen van afvoer en de productie bij afvoer nauwkeurig moeten kennen en analyseren. ‘Te weinig productie’ is een legitieme reden voor afvoer. Als veel koeien hierom worden afgevoerd is dat een positief signaal voor de gezondheidsstatus.  


Global Dairy Trade: prijsindex daalt met 0,1 procent

20 jan 2023

Op de tweede GDT-veiling van januari was de gemiddelde prijs van alle op de veiling verhandelde producten 0,1 procent lager. Er werd gemiddeld 3.293 dollar per ton product betaald. 


Korte droogstand en lange VWP meest rendabel

18 jan 2023

De dracht duurt bij elke koe nagenoeg even lang. De stuurknoppen om de lactatielengte te beïnvloeden zijn de vrijwillige wachtperiode en de duur van de droogstand. In hoogproductieve melkveestapels wordt voor beide vaak een lengte van 60 dagen nagestreefd. Op de jaarlijkse DCRC-vergadering ging professor Victor Cabrera van universiteit Wisconsin-Madison in op hoe droogstand en […]