Fokkerij | Premium

Wat brengt verlenging van de vrijwillige wachttijd?

In een hoogproductieve melkveestapel kan een verlenging van de vrijwillige wachttijd (VWT) zich lonen. Ieder jaar een kalf is dan niet nastrevenswaardig. Zo blijkt uit een praktijkonderzoek van AG Ruppendorf in samenwerking met de TiHo Hannover.

Bij AG Ruppendorf, een groot coöperatief agrarisch bedrijf in Duitsland nabij Dresden, moeten regelmatig koeien met nog 30 kg melkproductie dagelijks worden droog gezet. De dieren hebben een zeer hoge persistentie. De gemiddelde melkproductie op de 300e lactatiedag ligt op 30 kg en dus moeten de koeien ook met hoger producties droog gezet worden. Droogzetten bij zo’n hoge productie gaat niet zonder problemen. Ook de stress die het veroorzaakt voor de koe, moet niet worden onderschat.

20170323_vrijwillige-wacht-tijd_2

VWT verlengen

Het ligt dus voor de hand de koeien later droog te zetten, maar dan moeten ze ook pas later in de lactatie geïnsemineerd worden. Tot nu toe wordt op het melkveebedrijf vanaf de 42e lactatiedag geïnsemineerd. De vrijwillige wachttijd (VWT) is dus 42 dagen. De gemiddelde gustperiode is 68 dagen, de koeien zijn gemiddeld 68 dagen na afkalven dus weer dragend.

In het onderzoek bij Ruppendorf werden drie verschillende strategieën en dus onderzoeksgroepen onderzocht:

  1. VWT van 40 dagen
  2. VWT van 120 dagen
  3. VWT von 180 dagen

Onderzoeksresultaten

Met het verlengen van de vrijwillige wachttijd wordt de tussenkalftijd vanzelfsprekend langer, maar de koeien worden ook beter dragend. Bovendien is de lactatieproductie (vanzelfsprekend) hoger, maar ook de 305-dagenproductie is hoger. Met verlengen van de vrijwillige wachttijd naar 120 of 180 verhoogt de persistentie.

20170323_vrijwillige-wacht-tijd_3

In Ruppendorf uit zich de verlengde vrijwillige wachttijd nu nog niet in een langere tussenkalftijd. De dieren worden immers ook sneller dragend. Ook de inspanning om een koe drachtig te krijgen is aanzienlijk minder. In Ruppendorf wil men de vrijwillige wachttijd de komende jaren verhogen naar 120 dagen. De levensproductie van de afgevoerde koeien is ook gestegen. Het doel van het bedrijf, dat een koe uiteindelijk een produkties haalt van vijf lactaties, maar dan met vier afkalvingen.

20170323_vrijwillige-wacht-tijd_4

Uit de onderzoeksresultaten is op te maken:

  • Bij hoogproductieve koeien is een verlenging van de vrijwillige wachttijd tot 180 dagen mogelijk.
  • De verlengde lactatie leidt bij gedegen voermanagement niet perse tot vervetting van koeien voor het afkalven.
  • Die Verlängerung der Freiwilligen Wartezeit kann als Maßnahme im Fruchtbarkeits- und Trockenstell-Management bei hohen Milchleistung angedacht werden.
  • De verlenging van de vrijwillige wachttijd kan bij hoge producties als maatregel gezien worden bij vruchtbaarheids- en droogstandsmanagement.
  • Belangrijk: verlenging van de VWT is alleen aan te raden voor melkveekoppels met zeer hoge producties en voorbeeldig management.

Bron: Lezing Tobias Wagner (AG Ruppendorf); Zevend Lichtenwalder Kolloquium voor diergezondheid en management

Tekst: Anne Schworm 

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Gerelateerd

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?