Interne speenafsluiters worden dikwijls gebruikt bij het droogzetten van koeien. Als de speenafsluiter juist wordt ingebracht, komen er geen residuen in de melk.
Rechtop opslaan
- Zorg dat de injectoren met speenafsluiter altijd rechtop staan.
- Als de injector rechtop staat, kan lucht zich onder de dop verzamelen en voor toediening met behulp van de stamper naar buiten worden gedrukt.
- Leg de injector nooit in water voor de toediening. Dan kan mogelijk water met kiemen in de cilinder komen en vervolgens in de uier.
- Let op: Er zijn markten waar speenafsluiters worden aangeboden die niet als diergeneesmiddel gelden. Veel van deze producten dichten de speen voor niet meer dan twee weken na het droogzetten af.
Schone, leeggemolken uier
- Droogzetters en speenafsluiters mogen alleen worden toegediend bij een volledig uitgemolken uier.
- Bedrijven die conventioneel melken zetten de koeien vaak direct na het melken droog.
- Voor robotbedrijven is het belangrijk om de koe voor de toediening leeg te melken indien ze nog melkrecht heeft.
Hygiëne is belangrijk
- Bij droogzetten, met of zonder antibiotica, valt of staat het resultaat met de hygiëne bij het toedienen van de uierinjectors.
- Schone spenen en het dragen van handschoenen zijn voorwaarden om te voorkomen dat kiemen in de uier komen.
- Let op: Met de bijgevoegde alcoholhoudende infectiedoekjes kun je het best alleen de speenpunt reinigen. Als je er de hele speen mee desinfecteert, zorg je er mogelijk voor dat kiemen worden verspreid over de speen en zo ook de speenpunt bereiken.
Speen afsluiten
- De speenafsluiterprop mag niet het klierweefsel van de uier bereiken.
- Daarvoor is het belangrijk de speenbasis bij toedienen van de afsluiter consequent dicht te knijpen met duim en wijsvinger.
- Bij kleine spenen kan het zo zijn dat de inhoud van de speenafsluiter niet compleet in de speen past. Dat is niet erg.
- Laat tijdens het toedienen van de afsluiter de speenbasis tussen duim en wijsvinger niet los. Dan kan de afsluiterprop namelijk in het uierweefsel komen.
Niet te diep
- Lucht uit de injector drukken.
- Als je de afsluiter inbrengt, vermijd dan dat je de conus volledig in de speen brengt. Dat kan leiden tot weefselschade aan de binnenkant van de speen, zeker als de koe beweegt tijdens het inbrengen. Hoewel de weefselverwondingen minimaal zullen zijn, kunnen ze alsnog een negatief effect hebben op de uiergezondheid.
- In het ideale geval heeft de speeninjector een ‘deelbare’ dop. Daarmee kan de inbrengdiepte alsook het risico op verwonding worden beperkt.
Desinfecteren in plaats van masseren
- Probeer, nadat de speenafsluiter is toegediend, niet de prop omhoog te masseren. Dan druk je de prop alsnog in het uierweefsel. De prop moet juist in de speen blijven zitten om voor ziektekiemen de weg naar binnen te versperren.
- Tot slot is het dippen met een desinfecterend middel, bijvoorbeeld met jodium, belangrijk om het speenkanaal te beschermen tot het slotgat sluit.
De meest gemaakte fouten
- Vaak raakt de injector te diep in de uier en kunnen verwondingen ontstaan.
- Alleen de kleine dop (zwart puntje) verwijderen. Dat voorkomt dat de injector te diep in de speen komt.
Tekst: Wiebke Simon
Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen