Management

Omgaan met droogte en hitte in Zuidwest-Frankrijk

Melkveehouder Wim Hoogendoorn woont samen met zijn vrouw Addy en hun kinderen in Armillac, in het zuidwesten van Frankrijk. Hoogendoorn vertelde in een digitaal gesprek aan melkveehouders van de Klimea Kennisgroep Klimaatadaptie hoe hij in zijn bedrijfsvoering omgaat met de droogte en hitte in de regio.

Wim en Addy Hoogendoorn runnen het melkbedrijf samen met hun zoon Bram en een medewerker. Ze melken 250 koeien en hebben 150 hectare grond. In Zuid-Frankrijk is men bekend met langdurige droogte en extreme hitte, weersomstandigheden die we volgens het KNMI ook steeds vaker in Nederland kunnen verwachten.

Vroege teelt

De zware kleigrond op het land van Hoogendoorn is bij droog weer ook echt kurkdroog. Veel regen zoals in 2023 (950 mm) zorgt juist dat het land te nat is, waardoor dit jaar de eerste snede niet in februari al gemaaid kon worden. De melkveehouder focust op vroege teelt om de warmte voor te zijn. Gemiddeld oogsten ze vier snedes gras per jaar.

Op twee derde van het areaal wordt Italiaans raaigras gezaaid. Verder verbouwen ze mais, twaalf hectare luzerne en veertien hectare triticale voor de korrel en het stro. Klavers en kruiden worden niet verbouwd, omdat daar bij extreme droogte weinig van overblijft.

Beregenen

Alleen de mais wordt beregend met water dat opgevangen en vastgehouden wordt in een meertje met een capaciteit van 25.000 kuub. Beregenen van gras heeft volgens de melkveehouder geen zin. Het bedrijf heeft sinds kort een vergunning om een meer van 40.000 kuub aan te leggen.

De focus van Hoogendoorn ligt op het verhogen van het gehalte organische stof in de bodem. In de beginjaren lag het gehalte tussen de 0,8 en 1,2, ondertussen is dit gestegen naar 1,4 tot 2,2. Dit jaar voeren ze een experiment uit met bacteriën die organische stof beter opnemen, zodat het gras minder stress heeft bij droogte.

Hittestress

De luchtvochtigheid in Zuid-Frankrijk is lager dan in Nederland, wat er voor zorgt dat ook hittestress bij de koeien anders is. Als het echt warm is, gaan de koeien ’s nachts naar buiten en blijven ze overdag binnen. In de open koeienstal bevinden zich vijftien ventilatoren, buiten is er een waterbassin waarin de koeien kunnen afkoelen.

Hoogendoorn geeft aan dat hij het weer accepteert zoals het komt, ook met meer hitte en droogte. “Je hebt er geen invloed op. Het zal extremer worden, maar persoonlijk houd ik wel van een uitdaging”, zegt de melkveehouder. Wel wil hij graag op percelen drainage aanleggen.

Bron: Vruchtbare Kringloop Oost

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?