Magazine | Management

Goed gerepareerd?

Dankzij het ‘amendement Vestering’ is in 2021 de volgende tekst in de Wet dieren aangenomen: ‘Het is niet langer toegestaan een dier pijn te doen of bij een dier letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen met als doel het dier op een bepaalde manier te kunnen huisvesten.’

En dat per 1 juli dit jaar. Toen een hard gelag voor de sector. De partij van Leonie Vestering, Partij voor de Dieren, was enthousiast verbijsterd over haar eigen overwinning. Het leek alsof we als sector iets gemist hadden, het hadden laten gebeuren. Laten we daarvan leren. Demissionair landbouwminister Adema heeft de schone taak dit te ‘repareren’ met een reparatiewet. Is hij geslaagd? Regels voor een dierwaardige veehouderij komen er, tot zover helemaal zeker. Een ‘dierwaardige veehouderij’ voldoet aan zes basisprincipes die door de Raad voor Dieraangelegenheden zijn opgesteld. Voor de varkens- en pluimveehouderij is het voldoen aan deze basisprincipes kennelijk makkelijker in te vullen, aangezien de convenanten nagenoeg klaar zijn, in tegenstelling tot dat voor de melkveehouderij. Caring Farmers, CBL, de Dierenbescherming, de Duurzame Zuivelketen, FNLI LTO, NAJK, POV, SBK en het ministerie van LNV trekken de kar in het opstellen van de convenanten. Een verrassing zoals in 2021 zal ons waarschijnlijk niet nog eens overkomen.

De WUR maakt ondertussen een zogenoemde ‘impactanalyse’. Precies naar die impact ben ik erg benieuwd. Gé Backus becijferde namens de Raad voor Dieraangelegenheden de kostenpost op krap drie miljard euro en honderden miljoenen euro’s aan inkomensverlies door de kosten van de transitie die in beginsel voor rekening van de veehouderij zelf komen, hoewel op 19 maart een motie voor toegang tot het al overvraagde transitiefonds door de Tweede Kamer werd aangenomen.

De reparatiewet voorkomt dat de rechter in de tweede helft van dit jaar moet besluiten of het onthoornen van koeien, het scheiden van kalf en koe en het niet bieden van uitloopmogelijkheden ondierwaardig is. Een meerderheid van de Tweede Kamer was de rechter gelukkig voor. Nu kan er verder gewerkt worden aan het convenant dierwaardige melkveehouderij. Adema heeft al wat nieuwe regels in petto, bijvoorbeeld kalveren niet langer dan zeven dagen in eenlingboxen. Dat gaat je als melkveehouder direct geld kosten. Of het op lange termijn die kosten waard is? Zeer goed mogelijk. Kalveren in paren doen het namelijk beter. Maar Adema kan volgens mij niet om een ingrepenverbod heen en het wordt ook lastig om het kalf van de koe te blijven scheiden. Het amendement is dan wel van tafel, maar kan nog steeds de volgende kaalslag in de melkveehouderij betekenen. Zet elke stap die u maakt richting dierwaardige veehouderij en misschien is uw onderneming veerkrachtig genoeg om na de nutriëntenperikelen straks ook dit welzijnsdossier te overleven.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?