Jongvee

Warm water voor kalveren in de winter

Kalveren hebben in de wintermaanden dezelfde behoefte aan nutriënten. Continu toegang tot drinkwater is inde winter niet minder belangrijk dan in de zomer. Volgens onderzoeker Dr. Al Kertz nemen kalveren die in de melkfase toegang tot water hebben, viermaal hun drogestofopname aan water op. Net zoals pinken en vaarzen.

Pensbacteriën leven in water. Zonder water wordt daarom de pensontwikkeling geremd. Kalveren die geen water kunnen opnemen, nemen ook minder kalverstarter op.

Alison Pfau van de universiteit van Wisconsin stelt dat kalveren in de winter een sterke voorkeur voor warm water hebben. Ze stelt zelfs dat met onderzoek is aangetoond dat volgroeide koeien onder zomerse omstandigheden liever water van 30 graden dan van 10 graden.

Schok voor de pens

Een Finse studie die werd gepubliceerd in het Journal of Dairy Science toonde  aan dat kalveren in de melkfase 47 procent meer water opnamen als dat was verwarmd van 7 tot 17  graden Celsius. Ook na het spenen namen de kalveren meer water op als het warm werd aangeboden. Koud water is dan ook een soort ‘schok voor de pens’. In een tientallen jaren oude studie van onderzoekers van de universiteit van South Dakota, werd de penstemperatuur gemeten van kalveren nadat ze water met verschillende temperaturen opnamen. Namen ze water van zeven graden Celsius op, dan daalde de penstemperatuur significant. Het duurde een uur voor de penstemperatuur zich weer had aangepast aan de lichaamstemperatuur. Dus water voeren dat qua temperatuur in de buurt van de lichaamstemperatuur ligt, kan helpen het pensmilieu stabiel te houden.

Warm water voeren spaart energie

Volgens Kertz helpt warm water voeren de kalveren in de winter met op peil houden van de energievoorziening, omdat de kalveren daardoor geen energie hoeven te verbruiken om de penstemperatuur op peil te brengen. “Een derde dagelijkse watergift, indien melk of melkvervanger slechts tweemaal per dag wordt gevoerd, kan de opname van krachtvoer of starter verhogen. De warmte die vrijkomt bij de fermentatie daarvan in de pens kan kalveren helpen warmer te blijven.” Aldus Kertz.

De droge atmosfeer in de winter speelt ook een factor in de waterbehoefte. Een kalf ademt in de winter meer vocht uit dan het inademt. Dat komt doordat de lucht relatief droog is bij koud weer. Ook als het regent.

Bron: Dairy Herd

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?