Studiedag Transitie en Vruchtbaarheid

Op donderdag 12 maart 2020 organiseert Vakblad Elite in samenwerking met CowSignals® Training Company de studiedag ’transitie en vruchtbaarheid’. 

Tijdens deze Elite Studiedag behandelt trainer Bert van Niejenhuis van CowSignals® onder meer de lactatiestart, de allerbelangrijkste periode in de lactatiecyclus en zal hij aangeven hoe je kan zorgen dat een koe binnen 365 dagen weer afkalft. Na het theoretische deelt een ervaren CowSignals® veehouder zijn ervaringen.

Tot slot zullen we met een rondetafel gesprek de dag samenvatten om daarna af te sluiten met een borrel.

Onderwerpen op deze studiedag

Geslaagde droogstand Als een koe met een goede uier- en klauwgezondheid en zonder (endo-)metritis en vervette lever uit de droogstand komt, kun je spreken van een geslaagde droogstand met een grotere kans op een minimale NEB en een transitiestart zonder melkziekte.
Speenscore en melk lekken Koeien die met speenpuntvereelting de droogstand ingaan hebben een 2,5 maal hoger mastitisrisico. Als er na het droogzetten melk uit de spenen lekt, is dat risico viermaal hoger.
Stressvrije afkalflijn Om de koe rond afkalven zo min mogelijk te belasten met stress, is een stressvrije afkalflijn nodig. Dat betekent dat de dierverzorger een koe alleen en snel moet kunnen verplaatsen en dat een koe haar kalf droog likt.
Huisvesting en tocht waarnemen Op gladde vloeren zijn koeien terughoudend in het laten zien van tocht. Maar de klauwgezondheid speelt er ook een rol in. Koeien met gezonde klauwen zijn actiever als ze tochtig zijn.

Dagprogramma

  • 09.30 uur – Inloop
  • 10.00 uur – Opening door AgriMedia
  • 10.05 uur – Bert Nijenhuis: Introductie koesignalen
  • 11.00 uur – Koffiebreak
  • 11.15 uur – Bert Nijenhuis: Transitie en Vruchtbaarheid
  • 12.30 uur – Lunch
  • 13.15 uur – Pieter Kuijer: Verzorging en Voeding in de praktijk
  • 14.30 uur – Rondetafel
  • 15.00 uur – Afsluiting onder genot van een drankje

Aanmelden is niet niet meer mogelijk

Praktische informatie

Datum Donderdag 12 maart 2020
Locatie AgriMedia, Bennekom (Wageningen)
Kosten Elite- (en Veehouderij Techniek) abonnees betalen € 199,-. De normale toegangsprijs bedraagt € 259,-.  Iedere deelnemer ontvangt een kortingvoucher voor één e-learning module van CowSignals

Sprekers

Cowsignals® Trainer

Bert van Niejenhuis van CowSignals®  is geboren op 28 September 1978 in Delfzijl. Zijn ouders zijn opgegroeid op een melkveebedrijf waar hij het grootste deel van zijn vakantietijd heeft doorgebracht. Als gekwalificeerd dierenarts werkt hij een aantal maanden op een Russisch melkveebedrijf aan een klauwgezondheidsprogramma. Direct na het afstuderen start Bert als dierenarts en werkt hij 90% van zijn tijd met melkvee. In 2011 wordt Bert mede-eigenaar van deze praktijk . In 2008 is Bert als trainer gestart bij CowSignals® en verzorgt hij lezingen en workshops in Europa, Azië en Noord-Amerika. In 2014 is Bert Master trainer geworden. Naast zijn werk was hij voorzitter van diverse kennisstudiegroepen en organiseerde hij mede een jaarlijkse conferentie voor dierenartsen.

Veehouder

Pieter Kuijers middelgrote melkveebedrijf Holec Holsteins heeft ongeveer 55 melkkoeien, 55 stuks jongvee (pinken en kalfjes), 70 schapen, met in het voorjaar ruim 120 lammetjes. De gemiddelde melkproductie per koe per jaar is 11.704 kg. De hoge melkgift wijdt Kuijer aan de verzorging en de voeding. “Immers, zorg je goed voor de koe dan zorgt de koe ook goed voor z’n baas”, stelt Kuijer.

Dagvoorzitter

Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite en V-Focus. Na de MAVO ging hij naar de middelbare landbouwschool in Doetinchem en volgde vervolgens de HBO-opleiding Agrarisch Ondernemerschap binnen de studierichting dier- en veehouderij aan CAH Dronten. Zijn vader was tot 2003 compagnon in een klein melkveebedrijf. Daarna hadden zijn ouders enkele jaren een pluimveebedrijf. Sinds 2005 richt het gezinsbedrijf zich op recreatie.

Aanmelden is niet meer mogelijk