Melken

Melkrobots: tijdvreters opsporen

Hoewel robotmelkers hun tijd flexibel kunnen indelen, is een routinematige arbeidsorganisatie onontbeerlijk op bedrijven die melken met een automatisch melksysteem. Een gedegen werkplanning is daarbij essentieel. Wat moet je in acht nemen bij het maken van zo’n werkplanning? In ieder geval de volgende punten:

  • Als ’s morgens vroeg een vers rantsoen wordt aangeboden, dan stijgt de activiteit van de koeien. Dat zal er ook voor zorgen dat ze de robot vaker gaan bezoeken.
  • Raadzaam is om op het moment dat het rantsoen wordt bereid de koeien die ’te laat’ zijn, naar de robot of de (tijdelijke) wachtruimte te drijven. Dat motiveert de dieren zo snel mogelijk de robot in te gaan, zodat ze terug naar het voerhek kunnen.
  • Een goed moment voor onderhouds- en/of schoonmaakwerkzaamheden bij de robot is direct na het voeren. Het is dan het rustigst bij de robot.
  • Na het vreten gaan veel koeien weer richting de melkrobot. Profiteer van dit eigen initiatief en belemmer het niet door ze ergens anders heen te drijven.
  • Verse koeien of koeien onder behandeling kunnen het beste twee tot drie uur nadat het voer is uitgedoseerd worden gemolken. Het robotbezoek door de rest van het koppel is dan lager en dus zorgen de te behandelen dieren dan voor de minste wachtrijen.

Belasting van de robot

Ook in vakblad Elite:
Klaar voor een nieuwe muizenplaag
Het voeren en robotmelken zijn uiteraard niet de enige twee zaken die fijn op elkaar afgestemd moeten worden om ‘tijdvreters’ in de dagplanning te elimineren. Ook het moment waarop je de boxen schoonmaakt moet je afstemmen, koeien overeind jagen is namelijk niet aanbevolen. Je minimaliseert dit door de boxen viermaal daags te langs te lopen. De maximale belasting van het AMS zou niet hoger dan 90 procent oftewel 21 uur per dag moeten zijn. Een te lage bezetting in de opstartfase van het automatisch melken is echter ook niet raadzaam, koeien komen dan niet uit hun ritme van tweemaal daags melken.

Welke managementonderdelen en periodieke werkzaamheden verder een plek verdienen in de werkplanning lees je in de eerste uitgave van Elite van (februari/maart 2017). In hetzelfde artikel lees je hoeveel tijdswinst de investering in gestuurd koeverkeer oplevert, wat het belang is van onder meer vruchtbaarheid en locomotie voor efficiënt robotmelken en hoe je vaarzen makkelijker inmelkt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Gerelateerd

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?