Gezondheid | Management

Teat-scrubbers maken de speenreiniging makkelijker én sneller

Goed gereinigde spenen voorkomen de overdracht van mastitis in de melkstal. Teat-scrubbers zijn al een tijdje op de markt maar nu ook getest door de Hannover University of Applied Sciences. Uit deze test bleek dat na behandeling met de teat-scrubber, er veel minder bacteriën op de speen zaten dan na schoonmaken met een doek.

De teat-scrubber werkt met drie roterende borstels waardoor ook de speenpunt goed gereinigd wordt. Daarnaast zijn ze vaak uitgerust met een lamp waardoor je als melker goed zicht hebt op de spenen. Terwijl de borstels draaien wordt er een desinfecterende oplossing aangevoerd waarmee de speen gedesinfecteerd wordt.

De kiemdichtheid aan de punt van de speen werd tijdens het onderzoek bepaald met behulp van natte en droge wattenstaafjes wat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid. Daarna werd verder onderzoek gedaan naar de verschillende groepen micro-organismen die aanwezig waren in de monsters. Uit de tests bleek dat als speenpunten behandeld werden met de teat-scrubber er 90 procent minder bacteriedruk was dan bij schoonmaken met een doek. Ook waren er minder ziektekiemen te vinden op de speenpunt.

Teat-scrubber zorgt voor meer uniformiteit

In 2016 publiceerde de University of Wisconsin (USA) een onderzoek waarin ze twee manieren van voorreiniging met elkaar vergeleken. De eerste manier was met behulp van de teat-scrubber en de twee manier was met behulp van een desinfecterende oplossing. De desinfecteerbare oplossing werkte alleen goed als de melker het correct aanbracht. De twee manieren bereikte een gelijke mate van reinheid, maar met behulp van de teat-scrubber ging dit veel sneller. Het voorreinigen met desinfecterende oplossing koste 47 seconden, terwijl met de teat-scrubber de spenen al met 11,5 seconden schoon waren.

Correct werken met technologie is makkelijker aan te leren dan het juist werken met vochtige doeken of desinfecterende oplossing. De teat-scrubber bied daarmee zeker potentie voor bedrijven die met veel verschillende melkers werken.

Lees het hele onderzoek hier.

Tekst: Marion Weerda & Sandra Wilgenhof – Foto: Werkbild

 

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?