Management

Investeer in een langere ligtijd

Zelfs in nieuwe stallen kan het koecomfort makkelijk worden verbeterd. De schoftboom speelt daarin een belangrijke rol als compromis tussen netheid en koecomfort.

Optimaliseren is een belangrijk onderwerp voor melkveehouders. Ook in de stalinrichting kan geoptimaliseerd worden. Sommige maatregelen hebben grotere effecten dan anderen. Maar er zit zeker potentieel in het verhogen van de ligtijd van koeien. Een langere ligtijd zorgt namelijk voor beter gebruik van voedingstoffen doordat de koeien meer kauwen. De bloedcirculatie tijdens het liggen is ook beter waardoor de koeien meer melk kunnen geven en het langer ontlasten van de klauwen voorkomt kreupelheid.

Slijtplekken tonen knelpunten aan

Meestal is de lengte van de ligbox voldoende, maar ontbreekt voldoende ruimte om te gaan liggen. De oorzaak hiervan is vaak een schoftboom die te laag is of te ver uitsteekt in de ligbox doordat de ligboxafscheidingen niet passen. Dit probleem is te herkennen aan schuurplekken op de schoftboom of ligboxafscheiding. Maar ook koeien die niet binnen één minuut gaan liggen of de ligbox aanraken tijdens het liggen geven aan dat er iets niet klopt aan de boxafmetingen.

Het aanpassen van de ligboxen is altijd een compromis tussen reinheid van de ligbox en koecomfort. Hoe korter en smaller de ligboxen zijn, des te sneller worden kleine koeien en vaarzen goed in de ligbox geleid. Dit voorkomt dat ze de ligbox vies maken met urine of mest. De grote koeien hebben daarentegen wat meer moeite om in deze ligboxen te gaan liggen. Die blijven dan liever staan.

Zorg voor meer ruimte

Het vervangen van ligboxen in oude stallen is vaak een investering. Maar in nieuwe stallen is het verplaatsen van de schoftboom vaak al voldoende. Dit kost meestal geen geld, wel wat arbeid. Deze investering is het meer dan waard.

Tekst: Clemens Mauch, adviseur Bischoff & Hager GbR, Freiburg – Foto: Stöcker-Gamigliano

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?