Management

GDT: China houdt internationale zuivelprijzen overeind

Bij de veiling op 1 juni 2021 aan het internationale handelsplatform voor zuivelproducten, Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland, daalde de gemiddelde prijs over alle verhandelde producten en hoeveelheden met 0,9 procent ten opzichte van de laatste veilig, midden mei. De gemiddelde prijs kwam op 4.128 dollar per ton. Er werd 22.825 ton zuivel verhandeld.

De negatieve prijsontwikkeling is terug te voeren naar voornamelijk een duidelijke prijsdaling voor boter (minus 5,4 procent), alsook een lichte daling van 0,5 procent voor vol- en mager melkpoeder.

De prijsontwikkelingen in detail, in aflopende volgorde van handelsvolumes:

  • Vol melkpoeder: -0,5 procent tot 4.062 $/t
  • Magermilchpulver: -0,5 procent tot 3.415 $/t
  • Watervrij melkvet: -0,8 procent tot 5.654 $/t
  • Boter: -5,4 procent tot 4.690 $/t
  • Cheddar: +0,5 procent tot 4.324 $/t
  • Botermelkpoeder: -7,5 procent tot 3.810 $/t
  • Lactose: -1,6 procent tot 1.236 $/t

“Zonder de vraag uit China zagen de prijzen voor zuivelproducten en de situatie op de internationale zuivelmarkt er volledig anders uit, ondanks dat aan de laatste veiling ook andere regio’s hebben deelgenomen.” Zo beoordelen analisten van de Nederlandse handelsonderneming Trigona Dairy Trade de actuele resultaten van de GDT.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?