Fokkerij

Fokvee-export buiten Europa hervat

De exporten van fokvee waarvoor buiten Europa gelegen rustplaatsen aangedaan worden, kan per 1 november 2021 weer van start. Dit schrijft Vee & Logistiek Nederland, belangenbehartiger van ondernemers in de veehandel. In overleg met het ministerie van LNV en de NVWA is een werkwijze ontwikkeld die voldoet aan de eisen van dierenwelzijn.

Levend vee moet na een bepaald aantal uren wegtransport worden uitgeladen, zodat ze 24 uur kunnen rusten. Na onderzoek bleek dat rustplaatsen buiten Europa die transporteurs in hun reisplanning opgaven niet bestonden of in dermate slechte staat verkeerden dat het onwaarschijnlijk was dat daar vee werd uitgeladen. Omdat de NVWA eerder nog geen betrouwbare procedure had om controles en verificaties uit te voeren, werd per 26 mei 2020 de transport via buiten Europa gelegen rustplaatsen verboden.

Nederlands fokvee staat goed bekend

Nederlands fokvee staat goed bekend in veel landen buiten Europa. De dieren worden gebruikt om de melkveehouderijsector in dat land naar een hoger niveau te tillen. ‘De Nederlandse fokprogramma’s staan bekend als innovatief, met veel praktische kenmerken zoals goede gebruikseigenschappen, een vriendelijk karakter, goede gezondheid en een aansprekend algemeen voorkomen’, aldus vee&logistiek Nederland. Voor importlanden is het van belang dat naast sperma en embryo’s, ook levende dieren uit Nederland kunnen worden geïmporteerd. Hierdoor kunnen zij enige continuïteit in de vooruitgang waarborgen.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?