Management

Balans tussen productie en gezondheid

Langleven koeien is op dit moment een belangrijk speerpunt in de verduurzaming van de melkveehouderij. De melkkoeien op melkveebedrijven gaan dan ook steeds langer mee, maar de stappen zijn niet groot. De Deense onderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen, Volker Krömker, herinnert ons eraan dat een veestapel met veel oudere koeien ook nadelen heeft. Elite stelde de wetenschapper er twee vragen over.

Elite: Kan men de productie van de koeien verhogen zonder dat de gezondheid er onder leidt?

Krömker: als je koeien voert, managet en huisvest op een manier die bij een hoge productie past, blijven ze gezond en productief. Het is mogelijk de productie verder te verhogen, door bijvoorbeeld driemaal daags te gaan melken. Dat is familiebedrijven niet makkelijk te verwezenlijken, doordat ’s nachts gemolken moet worden. Als echter met werknemers of melkers wordt gewerkt, is driemaal melken soms een optie m de productie met 10 to 15 procent te verhogen. De diergezondheid leidt er niet onder zolang de speenconditie goed blijft, het melkproces hygiënisch is en de huisvesting en voeding op orde zijn.

Elite: Is een lange levensduur schadelijk voor de gezondheid?

Krömker: Uiteraard is het mooi als koeien oud worden. Het probleem daarbij is dat met toenemende leeftijd ook het ziekterisico stijgt. Op bedrijven die te hoog inzetten op lang levende koeien kan dat de situatie met betrekking tot ziekten op scherp zetten. Bijvoorbeeld stijgt het mastitisrisico, vooral het risico op nieuwe infecties binnen de gehele veestapel als de koeien overmatig oud worden op een bedrijf. In de natuur is dat geen probleem. De leeftijd en verhoogde ziektegevoeligheid dat steeds meer dieren in de kudde subklinische uierziekten hebben met als gevolg hoge celgetallen en bijvoorbeeld veel S. aureus infecties. In de natuur is dat echter geen probleem. Moderne melkveebedrijven produceren echter voedsel en de aanspraak op hygiëne is veel hoger. Dat betekent dat men een balans tussen langlevendheid en gezondheid moet vinden en dan is het belangrijk je als dierhouder niet verknocht bent aan die ene oude koe.

Prof. Dr. Volker Krömker is veelvuldig betrokken bij onderzoek naar mastitis.

Tekst: Marion Weerda, Wilbert Beerling

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?