Gezondheid

Zoolzweren: geef niet het rantsoen de schuld

Veelvuldig optreden van zoolzweren binnen een melkveekoppel is waarschijnlijk niet de fout van het rantsoen. Dat vertelde Gerard Cramer, DVM, DVSc van de universiteit van Minnesota. Cramer is universitair hoofddocent.

“We geven het rantsoen al lange tijd de schuld van zoolzweren, maar we hebben nog steeds zoolzweren.” Dat hield Cramer zijn toehoorders voor tijdens de jaarlijkse conferentie van de Professional Dairy Producers of Wisconsin.

Cramer houdt zich al zijn carrière lang bezig met kreupelheid bij melkvee en klauwgezondheid. Hij zegt dat zink en koper als voedingssupplementen kunnen bijdragen aan sterkere klauwen. Volgens Cramer wordt hoefbevangenheid maar zelden door subacute ruminale acidoses (SARA) veroorzaakt.

Deels concludeert hij dit, omdat melkveebedrijven vandaag de dag de koeien zo goed managen dat SARA niet meer aan de orde van de dag is, deels omdat het verband tussen kreupelheid en SARA bij melkvee niet zo sterk is als ooit voorgesteld.

“De theorie dat SARA en laminitis samenhangen komt uit de paardenwereld, maar de koe heeft maar de helft van het laminaweefsel van dat wat een paard heeft en is dus minder gevoelig voor kreupelheid die is te relateren aan acidose.” Aldus Cramer. Hij denkt dat maar een klein deel van de kreupelheden op een melkveebedrijf aan de voeding gerelateerd is.

Los daarvan herkend Cramer allerhande andere oorzaken van kreupelheid. Zoolzweren zijn vaak de oorzaak, maar ook witte lijn defecten, Digitale Dermatitis (ziekte van Mortellaro), klauwrot en teenzweren. De factoren die volgens Cramer het meest bijdragen aan kreupelheid zijn statijd, vloerproblemen en het niet onder controle krijgen van Digitale Dermatitis.

Zand in ligbox kent ook nadeel

Verbazingwekkend is dat zand als bedding in ligboxen kan bijdragen aan vaker voorkomen van kreupelheid. Vooral als het in een te vroeg stadium in de ligboxen van de vaarzen wordt toegepast of als het te grof is en daardoor leidt tot dunne zolen. Te veel statijd, vooral op beton, draagt ook niet positief bij aan de klauwgezondheid. Cramer benadrukt dat alle koeien, dus niet negen van de tien, maar alle, in een koppel minstens 12 uur per dag moeten kunnen liggen.

Om kreupelheid preventief aan te pakken, zijn er volgens Cramer vier fundamentele zaken om aan te pakken:

  • Lage infectiedruk van bacteriën die Digitale Dermatitis veroorzaken
  • Goede hoornkwaliteit en goede stand van de klauw door regelmatig bekappen en supplementatie van mineralen
  • Vroege herkenning en behandeling van kreupele koeien
  • Minimale stress en de belasting van de klauwen van de koeien in alle opzichten minimaliseren

Pijnstilling bij kreupelheid

Cramer pleit voor het gebruiken van NSAID’s voor vroegtijdige behandeling van kreupelheden om ontstekingen en pijn te reduceren. Pijnbestrijding zorgt er niet alleen voor dat het dier zich beter voelt, het verminderen van ontsteking heeft ook een preventief effect en voorkomt dus toekomstige klauwleasies.

Bron: Bovine Veterinarian

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?