Melken | Premium

AMS: tien tips om vliegen weg te houden

Ook als koeien automatisch worden gemolken zijn vliegen storend. Bij een hoge vliegendruk kan het aantal gestaakte aansluitpogingen en vroegtijdig gestaakte melkingen oplopen.

Al heb je maar één keer gemolken in een melkstal op een warme dag, je weet hoe storend vliegen kunnen zijn. Voortduren zoemen ze rond de koeien en de melker. Als de veestapel automatisch wordt gemolken, dan heeft de melker geen last van de vliegen, maar de koeien wel.

Regelmatig verstoren vliegen het melkproces doordat de koeien er onrustig van worden. Bij een hoge vliegendruk neemt ook vaak het aantal geslaagde aansluitpogingen af en neemt het aantal niet voltooide melkingen toe. Uiteindelijk resulteert dat in minder melk in de tank. Hierbij komt nog dat vliegen en  muggen (mastitis)kiemen kunnen overdragen. Zodoende is het van belang alles op alles te zetten om vliegen en ander ongedierte bij de melkrobots weg te houden.

Tien tips om je verder te helpen:

  1. Maak de wanden van de robotruimte blauw. Blauw is een koude kleur, het schrikt vliegen af.
  2. Installeer een plafondventilator boven elke robotbox. Deze moet wel voldoende hoog hangen, zodat de koeien er niet bij kunnen.
  3. Eventueel kun je een ventilator aan de kant van de box hangen waar de koe met haar kop staat. Hou daarbij wel rekening met voldoende afstand tussen de melkbox en de ventilator, zodat draaiende delen de ventilator niet kunnen raken. De ventilator mag niet te laag hangen, de luchtstroom mag namelijk niet direct op de uier gericht zijn.
  4. De waterafvoer (sifon) moet van een verloop worden voorzien, zo glijden de vliegenlarven, die vaak in de mest van de koe te vinden zijn, snel weer terug in de schacht als ze proberen daar uit te komen.
  5. Gebruik dipmiddel dat een vliegwerende werking heeft.
  6. Behandel de onderdelen van de melkrobot, in het bijzonder de aansluitarm, met een contactinsecticide om vliegen langdurig te weren.
  7. Reinig de melkbox regelmatig, minstens twee maal per dag. Let er daarbij op dat geen melkresten achterblijven. Een lichte reiniging is overigens afdoende, je hoeft er niet telkens de hogedrukreiniger bij te pakken.
  8. Let op schone entrees en routes richting de melkbox en reinig ook deze regelmatig. Gemiddeld komt de veehouder of dierverzorger achtmaal per dag bij de melkrobot. Je neemt dus ook acht keer per dag mest en ander vuil mee via de laarzen.
  9. ook het verdampen van etherische oliën (lavendelolie, eucalyptusolie, theeboomolie) of appelazijn kan helpen tegen vliegen. Daardoor zien vliegen vaak van de landing op de vacht af.
  10. Vernevel water in de wachtruimte voor het AMS. Ventilatoren met vernevelaar koelen de koeien zonder dat ze nat worden. Het water- en stroomverbruik is daarbij gering. De fijndruppelige waternevel schrikt niet alleen de insecten af, maar bindt ook fijnstof en stank. Optimaal is hogedrukverneveling in combinatie met ventilatoren. Dan verdelen de minidruppels zich het best.

In principe leidt elke soort van luchtbeweging in de stal tot minder vliegenoverlast. Daarom is het in de zomerperiode altijd en overal belangrijk om op goede ventilatie te letten.

Tekst: Gregor Veauthier

Bronnen: M. Fourmont, Farm Dairy Services

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?