Management

Doorzaaien blijvend grasland in september

September is een goed moment om blijvend grasland door te zaaien met Engels raaigras. Dat blijkt uit een studie van Herman de Boer en Henk Schilder van Wageningen University & research. Met de doorzaai kunnen veehouders de levensduur van grasland verlengen.

“De omstandigheden worden richting het eind van het groeiseizoen gunstiger voor graslandverbetering met doorzaaien”, zegt De Boer. “De hoeveelheid licht wordt duidelijk minder, waardoor kiemplanten minder concurrentie hebben van het bestaande gras. Daarnaast is de vochtvoorziening meestal beter, omdat er minder vocht verdampt en er meestal meer regen valt.”

Door droogte meer herstelwerkzaamheden

Er vallen meerdere gunstige omstandigheden samen in september, waardoor dit de optimale periode is om doorzaai toe te passen en het aandeel Engels raaigras in percelen te verhogen. De Boer denkt dat telers dit jaar mogelijk meer dan vorig jaar zullen zien dat herstelwerk aan het gras nodig is. Dat hangt volgens hem samen met de droogte van dit jaar. De kans op schade aan grasland is daardoor groter.

De Boer raadt telers aan gebruik te maken van de kennis rond optimale zaaiomstandigheden en goed voorbereid aan de slag te gaan. Het slagen van doorzaai hangt in hoge mate samen met de goede omstandigheden voor het zaad. De adviezen van de onderzoekers hebben dan ook alles te maken met de vochtvoorziening, aandacht voor goede toepassing van de machines, en het geven van ruimte aan het nieuwe gras. Vooraf kort maaien en stevig eggen onder droge omstandigheden verwijdert ongewenste soorten, maakt ruimte in de zode voor de kiemplanten en is goed voor het resultaat. Aanrollen van het doorgezaaide land verbetert de vochtvoorziening en daarmee de opkomst. Bij uitblijven van regen, kan de teler eventueel nog beregenen na zaai.

Kostenbeheersing

De Boer stelt dat doorzaaien bij kan dragen aan kostenbeheersing en verdere verduurzaming van de veehouderij, omdat minder scheuren het verlies van mineralen verlaagt en bijdraagt aan behoud van organische stof en bodemleven.

Bron: WUR

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?