Gezondheid

Automatisch monitoren van BRD met sensoren

Bovine Respiratory Disease (BRD), een luchtwegaandoening bij koeien, kost de agrarische sector in het Verenigd Koninkrijk 80 miljoen pond per jaar. Dit komt door de kosten van vervroegd afvoeren van koeien, dierenartskosten, extra werk en een lagere melkproductie. Een nieuw project wil ervoor zorgen dat BRD automatisch en in realtime gemonitord wordt, zodat melkveehouders vroegtijdig gewaarschuwd kunnen worden.

Scotland’s Rural College, het UK Centrum voor Ecologie en Hydrologie (UKCEH), Roboscientific, Zoetis en Ritchie zijn allen betrokken bij het Detect-project.

De wetenschappers van UKCEH zullen monsters verzamelen van zowel gezonde als BRD-positieve dieren. Met een chemische ionisatiemassaspectrometer kunnen zij bepalen welke metabolische stoffen gekoppeld zijn aan gezonde of ongezonde dieren.

Met de hulp van deze informatie zijn goedkope sensoren ontwikkeld, die in mechanische kalvervoersystemen geplaatst kunnen worden. Hierdoor kan de adem van de dieren worden getest tijdens het eten. Elektronische oormerken zorgen ervoor dat de testresultaten gekoppeld zijn aan het juiste kalf.

Niet-invasieve BVD-monitoring

Dit niet-invasieve en passieve monitoringsapparaat is een nieuwe aanpak, aangezien huidige methodes voor het verkrijgen van de monsters gedaan werden door een uitstrijkje van de neus of het plaatsen van een masker op het dier. Een onderzoek van het UKCEH dat vorig jaar werd gepubliceerd, toonde aan dat de strategie kan werken.

“Het verminderen van de impact van ziekte bij kalveren zal het welzijn en de productiviteit van de dieren verbeteren en bespaart boeren tijd en geld”, zegt dr. Ben Langford van UKCEH, die het onderzoek uitvoerde en deel uitmaakt van het Detect-projectteam. Het zou ook het gebruik van antibiotica verminderen, wat kan helpen in de strijd tegen antimicrobiële resistentie.

Ziekte van de luchtwegen, die soms moeilijk vast te stellen is, zorgt ervoor dat kalveren langzamer in gewicht toenemen en koeien minder melk produceren. Vleesvee doet er langer over om het marktgewicht te bereiken, en de voer- en dierenartskosten voor getroffen dieren zijn hoger.

Roboscientific ontwierp de nieuwe sensoren, die getest zullen worden op zes grote melkveebedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Het doel is om een commercieel monitoringsysteem te ontwikkelen dat boeren via sms op de hoogte stelt wanneer er een ziek dier is gevonden. Zo kan de boer het dier onmiddellijk afzonderen en voorkomen dat de ziekte zich over de hele koppel verspreidt.

Het is de bedoeling dat de sensoren eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden in elke kalverstal om een aanpasbare, geautomatiseerde en realtime ziektemonitoring van individuele dieren mogelijk te maken.

Het project was een van de 19 winnende ideeën van de Farming Futures Automation and Robotics competitie die een subsidie van 700.000 pond van Innovate UK heeft gewonnen.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?