Algemeen

Amerikaans onderzoek: Zuivel kan omgezet worden in bioplastic

Atanu Biswas, een scheikundige onderzoeker van de Agricultural Research Service (ARS), ontwikkelt momenteel een nieuwe aanpak voor plasticvervuiling in de Verenigde Staten. In zijn huidige project richt Biswas zich op het omzetten van bijproducten van de zuivelverwerking, specifiek lactose, in bioplastic dat gebruikt kan worden in verschillende branches en in de productie van consumentenartikelen. Dankzij het gebruik van microgolftechnologie heeft Biswas de mogelijkheid om snel bioplastic te produceren op basis van lactose.

De uitdaging voor onderzoekers die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe bioplastics is het namaken van de eigenschappen van normaal plastic, zoals de hardheid en flexibiliteit. Hoewel bioplastics op basis van lactose deze eigenschappen niet volledig nabootsen, kunnen ze gebruikt worden voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld isolatiemateriaal, vulling voor kussens van meubels, schoenen, rubberen vloeren en medisch materiaal. Biswas gelooft dat met meer ontwikkeling de bioplastics voor honderden doeleinden gebruikt kunnen worden.

Dit zou een ‘win-win-win situatie’ zijn voor de industrie, melkveehouders en consumenten. De industrie zou een schoner en groener imago kunnen krijgen met het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en consumenten waarderen opties die minder schadelijk zijn voor het milieu. Voor melkveehouders zou dit betekenen dat er een doel is voor bijproducten van zuivel en voor melk die niet voor consumptie geschikt is.

Bron: The Bullvine

Beeld: Pixabay

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?