Gezondheid

Onderzoek Cornell Universiteit: consumenten zien antibioticagebruik bij melkvee als bedreiging

“Overmatig gebruik van antibiotica is een belangrijke bedreiging voor onze industrie”, zei dierenarts Pamela Ruegg van Michigan State University tijdens de Great Lakes Regional Dairy Conference in Michigan. Hierbij haalde zij ook een onderzoek van de Cornell Universiteit aan.

Het onderzoek werd gehouden onder duizend Amerikaanse consumenten, aan wie werd gevraagd om de bedreiging van het gebruik van antibiotica op melkveebedrijven op hun persoonlijke gezondheid te rangschikken. “De resultaten van dit onderzoek toonden aan dat 70 procent van de consumenten een matige tot grote bedreiging voor hun persoonlijke gezondheid zag in het gebruik van antibiotica op melkveebedrijven”, aldus Ruegg.

“Het is iets dat te maken heeft met duurzaamheid en hoe we ons sociale contract met onze consumenten kunnen handhaven”, zei de dierenarts. “Tegelijkertijd moeten we ons afvragen: ‘Hoe gaan we effectief en vrij zorgen voor onze dieren?”

Melkveehouders denken dat ze de juiste hoeveelheid antibiotica gebruiken, maar in tegenstelling tot melkkwaliteit, reproductieprestaties en melkgift, heeft de industrie hier geen belangrijke prestatie-indicatoren voor. Ruegg en haal collega’s ontwikkelden een tool om het melkveehouders te helpen in het beperken van het antibioticagebruik.

Volgens Ruegg moeten producenten het voorkomen van de belangrijkste bacteriële ziekten, waaronder klinische mastitis, metritis, BRD, klauwziekten en diarree en longontsteking bij kalveren, moeten vaststellen. De dierenarts is van mening dat melkveehouders de duur van de antibiotica behandelingen voor mastitis en metritis moeten herzien en selectieve behandeling van minder ernstige klinische mastitis en droge koeien overwegen.

Bron: Progressive Dairy

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?