Management

Koeien die minder methaan boeren om emissie te verlagen

Een koeienras dat minder methaan uitstoot via boeren zou een oplossing moeten zijn om de methaanemissie naar beneden te krijgen.

Onderzoekers van de Curtin Universiteit in Australië analyseerden 27 wetenschappelijke publicaties en vergelijken tientallen mogelijke strategieën voor het verminderen van methaanemissies. Uit hun analyses blijkt dat koeien die minder boeren laten en het herstellen van grasland hierbij zouden kunnen helpen.

Een groot gedeelte van de methaanuitstoot komt vanuit de maag van de koe. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat vee met een lage emissie erfelijke genetische eigenschappen hebben die de methaanproductie verlagen. Daardoor zou er per boer – onder andere wanneer een koe gaat herkauwen – minder methaan vrijkomen. Wel is er nog meer onderzoek nodig om de beste kenmerken van koeien met een lage uitstoot vast te stellen.

In onder andere Canada wordt momenteel al gewerkt aan het fokken van dergelijke koeien. Bij melkveehouder Ben Loewith krijgen dit voorjaar ongeveer honderd koeien kalveren met de eigenschap voor een lagere methaanuitstoot.

Volgens hoofdonderzoeker Merideth Kelliher is het veranderen van grasland in drasland en bos de snelste manier om methaanuitstoot te verminderen.  Andere manieren die uit het onderzoek naar voren kwamen waren onder andere het voeren van meer granen dan gras en het toevoegen van bepaalde peulvruchten of zeewier aan het voer.

Bron: Scientias, Reuters

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?