Management

Amerikaans voedingsadviescomité erkent voordelen van zuivel met meer vet

In de huidige Amerikaanse voedingsadviezen is zuivel met lage vetgehalten opgenomen. Het adviescomité voor deze voedingsrichtlijnen stelt dat zuivelproducten met hogere vetgehalten gezondheidstechnisch ook positieve effecten hebben en dat zuivel en obesitas niet gerelateerd zijn.

Voor Amerikanen die een gebalanceerd eetpatroon nastreven, bestaan de Amerikaanse voedingsrichtlijnen die elke vijf jaar herzien worden door de ministeries van landbouw en volksgezondheid. Eind dit jaar zullen de richtlijnen opnieuw worden gepubliceerd. Daarop vooruitlopend heeft het actiecomité eind vorig jaar een nieuw wetenschappelijk rapport met de focus op chronische aandoeningen gepubliceerd. Meer dan de helft van de Amerikanen zou kampen met zo’n aandoening en meestal zijn ze voedingsgerelateerd. In het rapport adviseert het comité drie porties zuivel per dag voor elke Amerikaan van twee jaar en ouder. Ook zal het comité niet adviseren meer zuivelvervangers op te nemen binnen het aandeel zuivel. Verrijkte soja staat reeds op de alternatievenlijst.

Zuivel met meer vet

De huidige richtlijnen bevelen zuivelproducten met minder of zonder vet aan. Het adviescomité erkend dat melk met meer vet het risico op obesitas bij kinderen tussen twee en vijf jaar verkleint. Alsook dat gezoete melk mogelijk niet gerelateerd is aan obesitas bij oudere kinderen en adolescenten. In de studie heeft het comité er bewijs voor gevonden dat zuivelproducten met meer vet niet correleren met het voorkomen van hart- en vaatziekten en wel enkele positieve effecten hebben op groei en gezondheid van de botten.

Bron: Hoard’s Dairymen

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?