Management

Wereldwijd meer melk ondanks tegenwind

De wereldwijde melkproductie blijft in 2025 groeien – al is het in een lager tempo. Vooral Azië en Zuid-Amerika stuwen het groeitempo omhoog.

De FAO voorspelt in de juniuitgave van de Food Outlook voor 2025 een wereldwijde stijging van de melkproductie met 1,0 procent tot ongeveer 992,7 miljoen ton. Die groei ligt daarmee lager dan vorig jaar. In 2024 steeg de productie met 1,4 procent wat vooral te wijten is aan hoge productiekosten, milieuregels en kleinere veestapels.

  • Azië blijft leidend in de melkproductie. Voor 2025 wordt een toename van de productie van 1,5 procent verwacht, met name dankzij groei in India, Pakistan en Bangladesh. Productiedaling in China, Japan en Zuid-Korea dempt het effect maar beperkt.
  • Zuid-Amerika zal zich, na een zwak voorgaand jaar, duidelijk herstellen. Met een plus van twee peocent zijn vooral Brazilië en Argentinië de groeimotoren. Ook in Chili, Colombia en Uruguay wordt een stijging verwacht, terwijl Venezuela en Paraguay een daling laten zien.
  • Volgens de FAO groeit de melkproductie in Centraal-Amerika en het Caribisch gebied met 1,5 procent, vooral dankzij Mexico. Ook in Honduras, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek zijn lichte stijgingen mogelijk.
  • In Noord-Amerika zal de melkproductie in de VS naar verwachting met 0,7 procent stijgen, afhankelijk van het weer en de exportontwikkeling. Canada zal licht toenemen – door efficiëntiewinst en stabiele binnenlandse vraag.
  • Oceanië verwacht een gematigde plus van 0,8 procent. Nieuw-Zeeland profiteert van sterke vraag vanuit China, terwijl de productie in Australië licht daalt door lage melkprijzen en hoge kosten.
  • Europa blijft grotendeels stabiel met een verwachte stijging van slechts 0,2 procent. Terwijl Wit-Rusland en het Verenigd Koninkrijk mogelijk groeien, drukken dalingen in Oekraïne en een stagnerende EU-productie het totaalresultaat.
  • Afrika vormt een uitzondering, met een voorspelde productiedaling van 0,2 procent. Hoewel sommige landen zoals Kenia en Zuid-Afrika blijven groeien, leiden conflicten, extreme weersomstandigheden en hoge kosten elders – zoals in Ethiopië of Soedan – tot productieverlies.

Tekst: Ruth Annette Thiemann

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?