Sinds de herfst van 2023 heeft de EHDV-8-verwekker zich verspreid in Frankrijk. Nu groeit in Duitsland en de rest van Europa de vrees voor een uitbraak. Een van de symptomen van de dierziekte is roodheid van de neus en neusuitvloeiing.
De zogeheten epizoötische hemorragische ziekte (EHD) is een virusziekte die vooral runderen treft. De ziekte wordt verspreid door knutten, dus dezelfde insecten die ook een rol spelen bij blauwtong (BTV). In Europa is momenteel het serotype EHDV-8 actief. Oorspronkelijk komt het virus uit Noord-Amerika. In 2022 werd het voor het eerst in Europa aangetroffen – op Sicilië en Sardinië. Sindsdien breidt het zich snel uit: via Spanje en Portugal naar Frankrijk. In april 2025 werd in België voor het eerst een geval bevestigd. Een geïmporteerd rund testte positief op EHDV-8.
Deskundigen van het Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI) schatten het risico op insleep van het virus in Duitsland voor de maanden mei tot oktober als hoog in. De redenen hiervoor zijn:
- mogelijke verspreiding door de wind van besmette knutten;
- de Europese handel in vee.
Volgens het FLI vormt EHDV-8 een ernstige bedreiging voor de Europese veehouderij – vooral voor landen zoals Duitsland, waar tot nu toe geen uitbraken zijn geweest. Een intensieve monitoring van de situatie is dringend noodzakelijk.
Symptomen
De ziekteverwekker EHDV-8 veroorzaakt bij volwassen runderen ernstige klinische symptomen met grote gevolgen voor het bedrijf en de economie:
- hoge koorts
- verminderde eetlust, lusteloosheid
- overmatige speekselvorming
- neus- en ooguitvloeiing
- zwellingen in hoofd- en halsgebied
- ademhalingsproblemen, longoedeem
- zweren in de bek en neus
- kreupelheid, veranderingen aan de uiers
- abortus
- acute sterfte bij ernstige gevallen
Omdat de symptomen klinisch niet te onderscheiden zijn van die van blauwtong (BTV), is laboratoriumdiagnostiek met PCR of serologie essentieel – vooral wanneer een ziek dier negatief test op BTV.
In veel gevallen blijft alleen symptomatische behandeling mogelijk, bijvoorbeeld met pijnstillers of zo nodig een vochttherapie via drenchen.
Bron: Elite Magazin