NIEUWS


Melkveehouder Thomas Sijbesma

Volop bedrijfsontwikkeling

9 feb 2023 | Premium

Thomas Sijbesma koos tussen 2013 en 2018 voor groei in melkproductie en daarmee intensivering. Maar inmiddels zit de Friese melkveehouder op de route van extensivering en speciale melkstromen.


Groei in prijsindex Global Dairy Trade: +3,2 procent

8 feb 2023

Op de derde GDT-veiling van 2023 is de gemiddelde prijs van alle op de veiling verhandelde producten 3,2 procent hoger in vergelijking met de vorige veiling. Dat meldt het handelsplatform. De gemiddelde prijs bedroeg 3.456 dollar per ton product. Op de vorige veiling was dat nog 3.293 dollar.


Fonterra stopt doden van bobby-kalveren

7 feb 2023

De Nieuw-Zeelandse zuivelverwerker Fonterra wil op korte termijn middels leveringsvoorwaarden uitsluiten dat stierkalveren en andere kalveren die niet voor de toekomstige vervanging van de melkveestapel nodig zijn, worden gedood zonder humane reden.


Melkprijs DOC zakt met 7,55 euro per 100 kg

7 feb 2023

DOC Kaas verlaagt de melkprijs voor februari tot 57,28 euro per 100 kg. Dat is 7,55 euro per 100 kg minder dan in januari. 


Geen regels, ook geen perspectief

7 feb 2023

In Argentinië kun je fenomenaal melken, met goede grond, voldoende neerslag, een passend klimaat en weinig regels. Dat vertelde de uit Argentinië geremigreerde melkveehouder Dolf Slagter drie jaar terug in een interview in dit vakblad. In deze uitgave leest u over enkele melkveehouders die floreren in Zuid-Amerika.

TheTransitionCompany

Huisvesting van de droge koeien: waar moet ik op letten?

7 feb 2023 | Kennispartner

De droogstand is een periode waarin er voor de koe veel veranderingen plaatsvinden. Niet alleen komt de koe in een nieuwe, aparte groep terecht. Ook stopt de melkproductie en vinden er hormonale veranderingen plaats. Het merendeel van de problemen tijdens de lactatie ontstaan in de droogstand. Daarom is het een goede zaak dat de transitieperiode – de overgang van de ene naar de andere lactatie – steeds meer de aandacht krijgt die het verdient.

Urine van koe als pesticide

6 feb 2023

Een onderzoeksteam uit India heeft in september 2022 een nieuwe biopesticide laten patenteren. De pesticide wordt gemaakt op basis van koeienurine en bittere pompoen.  


Duitse zuivel wil GMO-vrije melkstroom wél behouden

2 feb 2023

De Duitse zuivel wil de GMO-vrije melkstroom niet los laten. Het overgrote deel van de Duitse melkplas is GMO-vrij. Dat verklaarde de Duitse brancheorganisatie van melkverwerkers (MIV) op navraag van Elite. Bovendien zal een label geïntroduceerd worden voor melk die ‘ontbossingsvrij’ is.