NIEUWS


Uierhaar afschroeien – zo doe je dat

21 jul 2021 | Premium

De haren op de uiers regelmatig verwijderen verbetert de uierhygiëne. Dat je de uierhaarbrander op de juiste manier gebruikt, is natuurlijk wel van groot beland. Daarom in dit artikel een beschrijving van correct wegschroeien van uierhaar.

BCS: Mag het een paar kilo meer zijn?

21 jul 2021 | Kennispartner

De Body Condition Score (BCS) is een methode om de vetreserves van een koe te beoordelen. Waarom is het belangrijk dat koeien niet te dik of te schraal zijn? En wanneer is dan een koe te dik of te schraal?

41 melkveehouders overgestapt van FrieslandCampina naar andere koper

21 jul 2021

Door de Vertrekregeling van FrieslandCampina krijgen melkveehouders de kans om over te stappen naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland. In de periode van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021 zijn 44 melkveehouders overgestapt.


Investeringsfonds uit Omschakelprogramma start

21 jul 2021

Het eerste onderdeel van het Omschakelprogramma dat het ministerie van LNV in het leven heeft geroepen om boeren en tuinders te ondersteunen bij het omschakelen naar een duurzamer bedrijf, is van start gegaan met een pilot. Het gaat om het onderdeel Investeringsfonds Duurzame Landbouw.


AMS en weidegang: tips uit de praktijk

20 jul 2021 | Premium

Met de tips uit dit artikel kun je voorkomen dat de melkproductie terugvalt en je meer koeien naar de robot moet brengen als ze de wei opgaan.


Koeien verschillen in omgang met hittestress

13 jul 2021

In een afstudeeronderzoek hebben studenten van de opleiding Veehouderij aan HAS Hogeschool onderzoek gedaan naar welke individuele koe-indicatoren hittestress vroegtijdig installeren. Het onderzoek is onderdeel van een tweejarig postdoc-project van docent Judith Roelofs. Behalve omgevingsfactoren, zoals de temperatuur, worden ook individuele verschillen gezien in het vermogen van de koeien om met warmte om te gaan.


Kosten melkproductie in 2019: 44,45 per 100 kg

12 jul 2021

De melkproductiekosten in Nederland zijn fors hoger dan de melkprijs. In 2019 kostte de productie van 100 kg melk 44,45 euro. De gemiddelde melkprijs was destijds 32,75 euro per 100 kg melk.


Sensordata maakt transformatie mastitismanagement mogelijk

12 jul 2021

Het toegenomen gebruik van automatische melksystemen (AMS) in combinatie met moderne sensor- en big data-technologieën maakt een wereldwijde transformatie van mastitismanagement van melkvee mogelijk. Onderzoeker Zhaoju Deng wil met het proefschrift Improving udder health management in dairy herds with automatic milking systems op donderdag 15 juli promoveren aan de Universiteit Utrecht.