Veevoer

Drogestofgehalte bepalen met fruitdroger

De fruitdroger is een goedkoop en ongevaarlijk hulpmiddel om het drogestofgehalte van de rantsoencomponenten te bepalen.

Alleen wie meet kan bijsturen. Deze strekking geldt voor veel aspecten op het  melkveebedrijf, maar in het bijzonder bij de voeding. Wie het drogestofgehalte van de rantsoenbestanddelen kent, weet hoeveel voedingsstoffen daadwerkelijk de koe ingaan. Speciale apparatuur om drogestofpercentages te meten is duur. De magnetron is een redelijk alternatief, maar voer drogen in de magnetron brengt brandgevaar met zich mee. De fruitdroger kan in één nacht het drogestofgehalte bepalen en brandgevaar is niet aan de orde. Ga als volgt te werk:

1. Pak op drie plaatsen van het snijvlak van de kuil een handvol voer, niet helemaal bovenaan of langs de zijranden. Meng de drie monsters en bepaal het gewicht met een digitale keukenweger.

2. Verdeel het monster over de droogbodem van de fruitdroger en laat het voer een nacht indrogen.

3. Weeg na het drogen de inhoud van de droogbodem weer. Vermenigvuldig het gewicht van deze weging met 100 en deel door het begingewicht. De uitkomst is het drogestofpercentage. Een fruitdroger met meerdere droogbodems kan in een nacht meerdere componenten drogen. Fruitdrogers zijn er vanaf zo’n krappe 50 euro.

Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?