Gezondheid

Ziekten voorspellen met sensordata

In het artikel (G)een blik in de glazen bol zet onderzoeker Trevor DeVries uiteen welke ziekten aan de hand van welke data te voorspellen zijn.

Ziekten die in de lactatie optreden voorspellen tijdens de droogstand, daarvoor was altijd een glazen bol nodig. Sensortechniek maakt het nu echter mogelijk daadwerkelijk ziekten te voorspellen.

DeVries, onderzoeker aan de University of Guelph in Canada, gaat in op het voorspellen van de meest voorkomende ziekten rondom het afkalven: pensverzuring, melkziekte en mastitis. Ook het opkomen van deze ziekten is al vroeg te voorspellen aan de hand van gedrag. Koeien met een hoger risico op pensverzuring, herkauwen bijvoorbeeld minder lang dan koeien met een geringe kans op deze ziekte. De oorzaak zit ‘m in de selectie van het voer. Dieren die nog geen last hebben van pensverzuring (subacute pensverzuring), sorteren namelijk op kleine voerdeeltjes. Dieren die een maal acute acidose hebben, sorteren juist op grote deeltjes.

In het artikel, te lezen vanaf pagina 20 in de zesde en laatste Elite van 2016, legt DeVries uit hoe ook data als de statijd en voeropname een voorspellende waarde hebben.

Op de Elite-studiedag Koemanagement op 12 januari is Trevor DeVries een van de vier prominente sprekers. Hij gaat dan onder meer verder in op de parameter herkauwactiviteit en welke diagnoses (en zo nodig welke behandelingen) eraan herleid kunnen worden.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?