Jongvee

Kalverdekjes wassen en desinfecteren

De buitentemperaturen gaan omlaag. Sommige melkveehouders gebruiken kalverdekjes om jonge kalveren warm te houden. Was de dekjes voor je ze bij een ander kalf oplegt.

De eencellige Cryptosporidiosis parvum parasiet veroorzaakt Cryptosporidiose bij kalveren tot een maand oud. Het gevolg is diarree. Ook een deel van de gezonde koeien zal bij afkalven oöcysten uitscheiden die de kalveren besmetten. Kalveren bouwen echter al snel weerstand op tegen Cryptosporidiose. Bij verminderde weerstandsopbouw of zeer hoge uitscheiding is het kalf vatbaar.

Uit praktijkonderzoeken zou blijken dat 50 procent van de kalveren diarree doormaakt. In de grote meerderheid van deze gevallen zou Cryptosproridiose de veroorzaker zijn. Het leidt tot waterige, gele diarree. De kalveren krijgen het mee van de koe, via andere kalveren of uit de omgeving. Cryptosporidiose is overigens een zoönose.

Wassen op 60 graden

Het desinfecteren en wassen van kalverdekjes, voor ze van het ene naar het andere kalf gaan, is zodoende aanbevolen. De Cryptosporidiose-eitjes kunnen in de dekjes zijn genesteld en laten zich bestrijden met een desinfecteermiddel en een wasbeurt op minimaal 60 graden Celsius. Niet alle desinfecteermiddelen doden de eitjes en ook niet ieder dekje kun je wassen op 60 graden. Kies dekjes met kunststof sluitingen en niet met klittenband. Klittenband is lastig te reinigen. Zorg dat de dekjes goed droog zijn, voor ze weer op een kalf gaan. Tip: bij voldoende stro in de box of iglo blijft het kalf warmer en het dekje schoner.

Verblijven reinigen

De eitjes zitten uiteraard niet enkel in de dekjes. Na uitmesten van de kalververblijven is schoonspuiten met heet water en/of ontsmetten tevens aanbevolen. Laat ook de kalververblijven goed drogen. De Cryptosporidiose-eitjes verdragen namelijk geen uitdroging.

Niet alleen in het kader van voorkomen dan wel bestrijden van Cryptosporidisose, maar ook ten behoeve van de ziektepreventie in het algemeen is het wassen van de dekjes raadzaam. Het advies is overigens kalveren tot drie weken bij een omgevingstemperatuur onder 15 graden een dekje op te leggen en kalveren ouder dan drie weken pas bij 5 graden.

Bron: AHDB Dairy – Foto: Thea van der Wouden   

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Gerelateerd

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?