Melkprijs

Melkprijs februari 2017

Volgens de Europese melkprijsvergelijking was de gemiddelde in Europa 33,44 euro per 100 kg in februari. Dat is 34 cent meer dan in januari en 4,23 euro meer dan in februari 2016.

Ongewijzigd

Bij de meeste melkafnemers bleef de prijs ongewijzigd of was er sprake van een lichte stijging. Grote stijgingen waren er bij het Britse Dairy Crest (+ 2,60 euro) en het Ierse Glanbia (+ 2,23 euro) maar dat heeft te maken met een seizoensbonus. De prijs bij Arla ging met een euro omhoog en die van FrieslandCampina met een halve. De aankondigen voor april zijn geen wijziging bij FrieslandCampina, maar Arla haalt er 1,20 euro af. Milcobel zal, net als in januari en februari, met een euro verlagen. De Italianen (Granarolo) corrigeerde de prijs van januari met een plus van 2,43 euro naar 38,77 euro.

Nabetalingen 2016

De nabetalingen van FrieslandCampina en Arla over 2016 zijn respectievelijk 3,34 en 1,25 euro per 100 kg. Daarmee komen de uitbetaalde prijzen van FrieslandCampina en Arla over 2016 op 30,85 respectievelijk 28,28 euro per 100 kg en dat 7,1 respectievelijk 7,3 procent minder dan in 2015.

Fonterra: minder dividend

Fonterra houdt de verwachte melkprijs gelijk, maar vermindert het verwachte dividend. De melkprijsverwachting is daardoor 33,53 euro per 100 kg. In Zwitserland (Emmi) daalde de prijs fors door enerzijds een seizoensheffing van 3,80 euro per 100 kg, anderzijds doordat het aandeel melk van C-kwaliteit hoger was.

Zuivelmarkt

Sinds begin 2017 is de zuivelmarkt onder druk komen te staan, vooral eiwit-gerelateerde producten zoals melkpoeder. Zowel de prijzen van mager- en volmelkpoeder laten de laatste maanden een neerwaartse trend zien. Zowel de wereldwijde als Europese vraag is kwakkelend. Voor mager melkpoeder ligt de prijs nu rond het interventieniveau. Boter zat even in de daling, maar sinds half februari klimt de boterprijs weer.

Foto: Gregor Veauthier

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?