Management

Biologisch met hoog productieniveau

Een biologisch gehouden koe produceert aanzienlijk minder melk, althans daar gaan we vanuit. Maar niet noodzakelijkerwijs blijkt uit de reportage die vakblad Elite schreef over het biologische melkveebedrijf van Jeroen Groenewegen in Kraggenburg.

Ook in vakblad Elite:
Vastliggende koe optillen
Toen Jeroen Groenewegen zijn koeien nog gangbaar hield, was de gemiddelde productie 10.000 kg. Hij startte de omschakeling in december 2012 en leverde twee jaar later de eerste biologische melk. De productie daalde tot 8.200 kg. Hij wist dat na de omschakeling weer op te krikken tot 9.000 kg.

De productiedaling schreef Groenewegen vooral toe aan de ruw eiwitopbrengst in de eerste en tweede snede die hij zag kelderen. Mede dankzij samenwerken met een akkerbouwer heeft hij dat weer kunnen ondervangen. In de reportage vanaf pagina 6 in de nieuwe Elite lees je hoe Groenewegen’s bouwplan en rantsoen er nu uit zien. Ook wat Groenewegen verder doet qua voeding, fokkerij en huisvesting om een hoogproductieve biologische veestapel met lage vervanging te hebben, lees je in Elite.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?