Op onderzoeks- en onderwijsbedrijf Haus Riswick in Kleef (D) wordt momenteel een vervolgonderzoek afgesloten met Shredlage-mais (26 mm haksellengte) en mais die conventioneel is gehakseld op 7 mm.
Het voeronderzoek werd uitgevoerd met twee groepen van 24 koeien in de eerste 100 lactatiedagen. Het rantsoen bestond in basis uit 4,2 kg ds uit kuilgras, 9,5 kg ds uit mais (Shredlage of conventioneel), 2,1 kg ds uit perspulp, 0,8 kg ds uit stro en 7,7 kg ds uit eiwitrijk krachtvoer. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste resultaten opgesomd.
Conventionele mais | Shredlage | ||
DS-opname (kg) | kg/koe | 21,9 | 22,3 |
NEL-opname | MJ/dag | 155 | 159 |
kVEM-opname | per dag | 22,48 | 23,05 |
Melkproductie | kg/koe/dag | 35,2 | 36,1 |
Vet | % | 3,77 | 3,81 |
Eiwit | % | 3,07 | 3,01 |
Melkhoeveelheid in ECM | kg/koe/dag | 33,8 | 34,6 |
Herkauwduur | min./koe/dag | 605 | 602 |
Zuurgraad pens | pH | 6,5 | 6,6 |
Levend gewicht | kg/koe | 644 | 629 |
Qua voeropname en melkproductie waren de koeien in de groep die Shredlage kreeg, licht in het voordeel. Statistisch was het verschil echter niet significant. In beide groepen waren de pens-pH en de herkauwduur hoog. In eerste instantie zou het aandeel stro van 0,8 kg ds per koe hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn.
Concluderend
De onderzoeksresultaten bevestigen de positieve invloed van Shredlage op de voeropname en melkproductie die in een onderzoek een jaar eerder ook al werden waargenomen. Echter, in eerdere voeronderzoeken met lang gehakselde mais, werden telkens duidelijke nadelen waargenomen in vergelijking tot kort gesneden mais. In zoverre moet de Shredlage die we nu kennen dus niet hetzelfde worden benaderd als lang gesneden mais.
Bronnen: Dr. Martin Pries, FB Tierproduktion, Helge Speit, LWK NRW, Haus Riswick
Foto: Gregor Veauthier