Premium | Veevoer

Miniem voordeel voor Shredlage

Op onderzoeks- en onderwijsbedrijf Haus Riswick in Kleef (D) wordt momenteel een vervolgonderzoek afgesloten met Shredlage-mais (26 mm haksellengte) en mais die conventioneel is gehakseld op 7 mm.

Het voeronderzoek werd uitgevoerd met twee groepen  van 24 koeien in de eerste 100 lactatiedagen. Het rantsoen bestond in basis uit 4,2 kg ds uit kuilgras, 9,5 kg ds uit mais (Shredlage of conventioneel), 2,1 kg ds uit perspulp, 0,8 kg ds uit stro en 7,7 kg ds uit eiwitrijk krachtvoer. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste resultaten opgesomd.

Conventionele mais Shredlage
DS-opname (kg) kg/koe 21,9 22,3
NEL-opname MJ/dag 155 159
kVEM-opname per dag 22,48 23,05
Melkproductie kg/koe/dag 35,2 36,1
Vet % 3,77 3,81
Eiwit % 3,07 3,01
Melkhoeveelheid in ECM  kg/koe/dag 33,8 34,6
Herkauwduur min./koe/dag 605 602
Zuurgraad pens pH 6,5 6,6
Levend gewicht kg/koe 644 629

Qua voeropname en melkproductie waren de koeien in de groep die Shredlage kreeg, licht in  het voordeel. Statistisch was het verschil echter niet significant. In beide groepen waren de pens-pH en de herkauwduur hoog. In eerste instantie zou het aandeel stro van 0,8 kg ds per koe hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn.

Concluderend

De onderzoeksresultaten bevestigen de positieve invloed van Shredlage op de voeropname en melkproductie die in een onderzoek een jaar eerder ook al werden waargenomen. Echter, in eerdere voeronderzoeken met lang gehakselde mais, werden telkens duidelijke nadelen waargenomen in vergelijking tot kort gesneden mais. In zoverre moet de Shredlage die we nu kennen dus niet hetzelfde worden benaderd als lang gesneden mais.

Bronnen: Dr. Martin Pries, FB Tierproduktion, Helge Speit, LWK NRW, Haus Riswick

Foto: Gregor Veauthier

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?