Veevoer

Shredlage goed conserveren

Bij zogenoemde Shredlage-mais wordt de maisplant in de veldhakselaar op grotere lengte gesneden en intensiever gekneusd. Daardoor wordt de korrel fijner vermalen en zou de structuurwaarde van het ruwvoer hoger zijn. Een West-Duitse dierenartsenpraktijk volgde 31 lang gehakselde maiskuilen bij het oogsten, de conservering en het voeren. De kwaliteit van Shredlage blijkt niet perse slechter.

Nu in vakblad Elite:
Onorthodoxe inzet op hoge productie
Van de 31 kuilen werden er 16 met de Shredlage-techniek van Claas geoogst. De andere 15 kuilen werden langer gehakseld met John Deere- of Krone hakselaars. De hakselaar en kneuzer bleken geen invloed op de kwaliteit van de kuil te hebben. De slechte kuilen in het onderzoek werden zowel met de Shredlage-techniek als met andere hakselaars geoogst.

Techniek heeft geen invloed op kuilkwaliteit

Ook een zwaardere shovel of trekker op de kuil maakt niet perse verschil. En er bleken meer technische aspecten die op de uiteindelijke kuilkwaliteit geen invloed hebben. Welke aspecten dat zijn, en welke factoren wel van invloed bleken op de kwaliteit van langer gehakselde mais, lees je in vakblad Elite (augustus-september 2017).

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?