Binnen innovatieproject EuroDairy is op een Frans (Bretagne) onderzoeksbedrijf een test gedaan met een korter interval tussen de ochtend- en avondmelking. Het doel van de intervalverkorting is het aantrekkelijker maken van de melkveehouderij voor ondernemers en toekomstig personeel.
Om de werkdag van Bretonse melkveehouders en hun medewerkers te verkorten, werd de melkinterval op het onderzoeksbedrijf Trévarez verkort naar 6 uur en 30 minuten. De gemiddelde melkinterval van de 6.000 Bretonse melkveehouders is 10 uur en 30 minuten. Onderzocht werd wat het effect hiervan is op de melkproductie en de algehele prestaties van de koeien. Het gebruikelijke interval op het onderzoeksbedrijf was 10 uur. Het onderzoek duurde totaal vier maanden, verdeeld over twee winters, met de koeien op stal.
Effecten korter interval op melkproductie
Per dag produceerden de koeien met een melkinterval van 6 uur en 30 minuten 4,5 procent minder melk in vergelijking met de controlegroep met een interval van 10 uur. Het celgetal en het vetgehalte werden echter niet beïnvloedt, net als gezondheid en gedrag. Het eiwitgehalte nam met een gram per kg melk af.
Afweging
De onderzoeksgroep (interval 6 uur en 30 minuten) gaf in de ochtend aanzienlijk meer melk, maar in de avond aanzienlijk minder met meer eiwit en minder vet. De onderzoekers verwijzen naar literatuur waaruit blijkt dat na 16 uur zonder melking, door fysiologische veranderingen, de melksamenstelling verandert voor de navolgende twee melkingen. Echter zou de productie niet beïnvloedt worden als het interval tussen de avond en ochtend beneden de 16 uur blijft. Bij een langere interval (17,5 uur bij de onderzoeksgroep) moet de melkveehouder de afweging maken tussen enerzijds productieverlies bij een langer interval en anderzijds de arbeidstechnische de sociale voordelen die dat brengt. De arbeidstechnische voordelen kunnen ook weer tot lagere salariskosten leiden.
Melkveehouderij Bretagne
De Bretonse melkveehouderij kenmerkt zich door extensiviteit en dus weinig inzet van krachtvoeders en kunstmeststoffen. Binnen de agrarische sector is de melkveehouderij de belangrijkste branche voor de werkgelegenheid en productiewaarde in Bretagne.