Management

575.000 kg rauwe melk op de beurs tot begin december

Enkele melkveehouders hebben vorig jaar een deel van hun melk verkocht op EEX. Tot begin december werden 23 contracten van elk 25.000 kg melk afgesloten, totaal dus 575.000 kg.

Sinds 15 augustus kan op de EEX (European Energy Exchange) vloeibare melk worden verhandeld. Melkproducenten, zuivelondernemingen, handelsondernemingen en de voedingsmiddelenindustrie kunnen vloeibare melk op beurs verkopen, respectievelijk kopen en op die manier de prijs voor bijvoorbeeld januari 2019 al in november 2018  afzekeren.

Als deze melkveehouders bijvoorbeeld voor januari 2019 hun melk op de beurs hebben verkocht voor 34,8 cent per kg en de gemiddelde melkprijs op 33 cent zou komen in deze maand, dan hebben deze melkveehouders 1,8 cent per kg melk meer verdient. Was de prijs in januari gestegen naar 36 cent, dan hadden ze met 1,2 eurocent per kg melk minder genoegen moeten nemen.

575.000 kg is niet zoveel, maar naar omzet vergeleken met de opstartfase van nieuwe contracten voor boter en granen is het geen slecht resultaat. Voor boter en melkpoeder worden in een jaar zoals 2018 inmiddels al 25.000 contracten verhandeld. De ontwikkeling van de hoeveelheid handel van de contracten voor vloeibare melk wordt positief ingeschat, omdat ook melkveehouders toegang hebben tot de beurs. In Duitsland zegt 38 procent van de zuivelondernemingen interesse te hebben in het afzekeren van de melkprijs aan de beurs.

Bron: Holger D. Thiele, Vakhogeschool Kiel en IFE Kiel

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?