Management | Markt

Interventievoorraad melkpoeder bijna op

De eerste veiling van de melkpoedervoorraad van de Europese Unie van 2019 had een onverwacht grote krimp van de interventievoorraad tot gevolg. Volgens het bericht van de Europese Commissie van 11 januari werd op 8 januari maar liefst 80.424 ton mager melkpoeder verkocht.

De minimumprijs waarvoor de melkpoeder op de veiling van 8 januari verkocht mocht worden was 155,40 euro per 100 kg. Dat is zeven procent meer dan de minimumprijs van de veiling van 11 december 2018.

Nog 5,8 procent melkpoeder in interventie

Na deze veiling is er volgens de Brusselse autoriteiten nog slechts 22.000 ton melkpoeder in het bezit van Europa. In de piek bedroeg deze voorraad 380.000 ton. Daarmee is nog slechts 5,8 procent van de voorraad in bezit van de EU.

Hogan: “effectieve maatregelen”

De Eurocommissaris van landbouw, Phil Hogan, concludeert dat de maatregelen effectief zijn geweest. De recentste veilingresultaten bewijzen dat de vanwege de melkprijscrisis in 2015/2016 genomen maatregelen zich langzamerhand uitbetalen. Hogan’s aanpak, waarbij hij het grootste deel van de interventievoorraad op de markt bracht zonder de prijs onder druk te zetten, heeft gewerkt.

Tekst: Katrin Berkemeier – Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?