Management

VS: celgetal historisch laag

In de VS verlaagde het gemiddelde celgetal van de melk van alle bedrijven die deelnemen aan de melkproductieregistratie in 2018 tot 191.000 cellen per milliliter melk.

Uit de verlaging van het aantal somatische cellen in de melk uit de VS, kann worden opgemaakt dat de uiergezondheid in de VS verbetert. In 2018 daalde het gemiddelde celgetal van alle melkveebedrijven in de melkproductieregistratie tot 191.000 cellen per milliliter melk. Voor het eerst werd de grens van 200.000 cellen onderschreden in 2017.

11 procent hoger dan 400.000

Het aantal veestapels met een celgetal van meer dan 400.000 was 11 procent in 2018. Dit percentage is al langere tijd stabiel. Het merendeel van deze bedrijven is gevestigd in het zuiden van de VS. In het subtropische klimaat dat daar heerst (hoge temperaturen en luchtvochtigheid, hoge THI) hebben de koeien vooral in de zomermaanden minder goede uiergezondheid.

Woestijnstaten lage celgetallen

Met de laagste gemiddelde celgetallen maken de melkveehouders in de woestijnstaten Arizona (164.000), Idaho (166.000) en Utah (160.000) de meeste indruk. In het midden westen (Michigan, Minnesota, Wisconsin, …) alsook het noordoosten (New York), de twee andere melkveegebieden van de VS, pendelt het gemiddelde celgetal net onder 190.000 cellen per milliliter.

Interessante trend: de veestapels worden groter, maar het celgetal daalt.

Tekst en foto: Gregor Veauthier

Bronnen: Hoard’s Dairyman / DHIA

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?