Markt

VS: Melkprijs stijgt in 2020

Het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelt voor 2020 een hogere melkprijs. Dat meldt Milkbusiness.com. Van het herstel dat in 2019 is gezet, plukken Amerikaanse melkveehouders volgend jaar de vruchten.

De melkprijs die voor volgend jaar wordt verwacht ligt hoger dan de verwachting die in eind 2018 voor dit jaar werd gedaan. In de Verenigde Staten wordt de melkprijs weergegeven met $/cwt. Daarin staat cwt (hundredweight) voor 44 liter. Voor 2020 voorspelt het ministerie 18,85 dollar / cwt. Dat houdt een literprijs van omgerekend € 0,38 in. Dat is € 0,02 meer dan vorig jaar en € 0.05 meer dan twee jaar geleden.

Melkmarkt

Mark Stephenson, verbonden aan de Universiteit van Wisconsin, weet dat niet zo zeer de consumptie van melk groeit, maar dat de zuivel vooral wordt geconsumeerd in de vorm van kaas en yoghurt. Met name de kaas die gebruikt wordt op het produceren van pizza’s draagt bij aan de groei in de vraag. Daarnaast is er in de VS jaarlijks sprake van een daling van het aantal melkveebedrijven. In de staat Wisconsin, de thuishaven van Stephenson, is er ieder jaar sinds de jaren 30 van de vorige eeuw een uitvalspercentage van 3,5 tot 4. Op dit moment stopt jaarlijks 10 procent van de melkveehouders. Met de daling van het aantal melkveehouders en de groeiende vraag naar zuivel kunnen volgens Stephenson zowel grote als kleine melkveebedrijven de komende tijd welvaren.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Markt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?