Premium | Veevoer

Hittestress: koe kalft tot vijf dagen eerder af

Wetenschappers, adviseurs en melkveehouders presenteerden op de DairyDays in de Duitse plaats Wesel hun aangepaste voerstrategieën. Eén van de sprekers was veevoedingsadviseur Christoph Holloh. Hij ging in op de gevolgen van hittestress bij droogstaande koeien.

Volgens adviseur Chistoph Holloh wachten melkveehouders na een temperatuurpiek in het weer vervolgens vaak rustig af totdat de melkproductie zich weer herstelt tot het niveau voor de temperatuurpiek. Hij vertelde op de DairyDays (georganiseerd door ForFarmers) welke voer- en huisvestingsfouten vergaande nadelige gevolgen kunnen veroorzaken op de momenten dat het erop neer komt, zoals bij hittestress. Hoewel veel melkveehouders ventilatoren en/of vernevelingssystemen in de melkveestal of -afdelingen hebben, staan de droge koeien dikwijls in een minder goed geventileerd deel van de stal.

Minder krachtvoer bij hitte

Dat kan zeer nadelige gevolgen hebben. “Bij hittestress kalven koeien tot vijf dagen eerder af. Dat leidt ertoe dat het geboortegewicht van kalveren drie tot vijf kg lager ligt”, verklaart Holloh. Ook de melkproductie leidt eronder, met gevolgen tot in de winter. Het advies van Holloh is de krachtvoergift bij hitte verlagen. Bij hitte nemen de koeien immers minder voer op en daardoor produceren ze minder speeksel wat weer leidt tot minder bicarbonaat in het bloed. Daardoor kan de pens de zuren (die vooral ontstaan door een relatief hogere krachtvoeropname) minder goed bufferen.

Tekst: Sophie Oehler – Foto: Birte Ostermann-Palz

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?