Magazine | Premium | Veevoer

Zit echt alles erin?

Met programmeerbare weegcomputers zijn gemengde rantsoenen makkelijker te maken en te controleren. De profs onder ons gebruiken rantsoenberekeningssoftware op de tablet of smartphone.

Op veel melkveebedrijven wordt de voermengwagen geladen met behulp van de zogenoemde toevoegfunctie van de weegcomputer. Daarmee zie je hoeveel kilo van een bepaald component nog geladen moet worden. De meeste voermengwagens hebben een display met programmeerbare weeginrichting. Niet iedere melkveehouder gebruikt echter de programmering, omdat tijd voor het instellen van laadprogramma’s of eenvoudigweg de interesse in het werken met de techniek ontbreekt. Toch kan het werken met zo’n laadproFoto: Gregor Veauthier gramma en toevoegweging lonen. Het helpt melkveehouders rantsoenen nauwkeuriger te mengen en miscommunicatie te voorkomen.

Niet toevoegen, maar programmeren

Terwijl de schudbox en laboratoriumanalyses hulpmiddelen zijn om het gemengde rantsoen te controleren, helpen programmeerbare weeginrichtingen al tijdens het mengen met het bereiken van de juiste samenstelling. Deze weeginrichting kan je vertellen of de berekende hoeveelheden ook daadwerkelijk zijn geladen. Veel fabrikanten van voermengwagens hebben eigen software ontwikkeld om rantsoenen samen te stellen en ze over te dragen aan de weegcomputer.

Veehouders of medewerkers die dagelijks zelf voeren kunnen het rantsoen vaak op het oog nauwkeurig laden. Nemen meerdere medewerkers het voeren voor hun rekening, dan valt het niet mee iedere dag hetzelfde rantsoen te maken. De software biedt de medewerkers dan een hulpmiddel om toch nauwkeurig een rantsoen te maken en te controleren. Het programma op de weegcomputer ‘dwingt’ de chauffeur doorgaans tot een bepaalde laadvolgorde en bepaalde mengtijden tussen componenten. Laden van andere componenten kan dan pas na de voorgeschreven mengtijd. Vooral voor bedrijven die compact-TMR voeren kan dat interessant zijn.

Veel programma’s bieden de mogelijkheid om aanpassingen in het rantsoen direct door te zetten naar de weegcomputer. Soms moet dat met een USB-stick worden overgebracht, maar vaak gaat het ook via Bluetooth of wifi. Dat de wijzigingen op de juiste plek aankomen is dus zeker. Onleesbare briefjes of verloren kladblokjes behoren tot het verleden.

Als de voerreserve krapper wordt is het des te belangrijker te weten hoelang de voorraad nog strekt.

Zeker sinds de droogte van 2018 zijn melkveehouders meer op de reserves gaan letten. Een deel van de rantsoenberekeningsprogramma’s biedt een voorraadbeheerfunctie aan. Na de oogst wordt de hoeveelheid ingekuild voer ingevoerd in het programma. Als de voorraad vervolgens kleiner wordt dan een ingegeven waarde, krijg je een melding van het programma.

Wie heeft wat te bieden?

De meeste voermengwagens beschikken over een display boven de dissel of zelfs in het laadvoertuig. De display is gekoppeld aan de weeginrichting van de voermengwagen. De display geeft aan hoeveel van het component al geladen is. Met zogenoemde toevoegwegingen – daarbij vertelt de display hoeveel van een bepaalde component nog geladen moet worden – hoeft de chauffeur niet eens meer te rekenen. De display geeft per component de aan hoeveel er bijgemengd is, totdat het totale gewicht bereikt is.

De profs stellen het rantsoen dus op de PC samen en exporteren dit naar de weegcomputer. De meeste fabrikanten hebben inmiddels hun eigen software en verbinding tussen weegcomputer en software. Zo heeft Trioliet TFM de Dairy Tracker en Keenan de PACE. In dergelijke programma’s kunnen veehouders vaak samen met hun voeradviseur en dierenarts rantsoenen voor verschillende diergroepen samenstellen en deze vervolgens draadloos of via USB naar de weegcomputer overbrengen. Bij veel softwarepakketten is het zelfs al mogelijk het laden via een app op je smartphone te volgen.

Als de functionaliteiten van de software van de betreffende fabrikant niet toereikend zijn, kan worden gekozen voor een onafhankelijk programma, zoals CowConnect of DigiStar. Deze bedrijven bieden ook software in de cloud aan en leveren tevens hardware. Die systemen zijn met vrijwel elke voermengwagen te koppelen en de data zijn met verschillende mobiele apparaten te raadplegen.

Het is zeker lonend je te verdiepen in de mogelijkheden van de software en de weegcomputer die je hebt. Bovendien kan op die manier efficiënt worden samengewerkt met een adviseur. Voor wie gemotiveerd is uit de software en weegcomputer te halen wat erin zit, ligt de weg naar duurzame optimalisatie van het voerproces open.

In het kort

  • Bij het voeren van melkkoeien is iedere dag dezelfde maaltijd voorschotelen de grootste uitdaging. Dat is vooral moeilijk als meerdere mensen het voeren voor hun rekening nemen.
  • Een programmeerbare weeginrichting maakt het juist laden van de voermengwagen makkelijker en voorkomt communicatiefouten.
  • Veel voermengwagenfabrikanten bieden naast een weegcomputer ook rantsoenberekeningssoftware aan die via de PC of smartphone gebruikt kan worden.
  • Het gebruikmaken van de functionaliteiten van de weeginstallatie kan onnauwkeurig laden voorkomen.

Tekst: Jonas Bünker en Sophie Oehler
Foto: Gregor Veauthier

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?