Kennispartnerbericht van Speerstra

Hoe om te gaan met natte en snel verteerbare kuilen?

Er zijn grote verschillen in de gewonnen graskuilen dit jaar. Vooral in het vroege voorjaar zijn er kuilen gewonnen die gemakkelijk pensverzuring en structuurproblemen veroorzaken.

In het bijzonder de natte en snel verteerbare kuilen zijn een risico voor uw koeien. Bij natte kuilen zijn de celwanden al ingeweekt, waardoor de cel- inhoud extra snel vrijkomt. Bovendien bevatten natte kuilen meer kuilzuren. Bij een hoog aandeel melkzuur geven deze extra kans op pensverzuring, omdat dit het zuurste zuur is. Bij pensverzuring sterven de celwand- afbrekende bacteriën het eerst af, waardoor het ruwvoer minder goed wordt afgebroken. Erger nog is, dat de pens- pappillen die de energie uit het voer moeten opnemen in het bloed, beschadigen. Het duurt zes tot acht weken voordat een beschadigde pens hersteld is. Pensverzuring kost melkopbrengst, maar is ook zeer nadelig voor de klauwgezondheid en de vruchtbaarheid.

Normaal komt er door herkauwen voldoende speeksel in de pens wat een bufferende werking heeft, echter op natte en snelle kuilen herkauwt een koe minder. Wat is dan belangrijk:

  • Pas het rantsoen aan, zodat de hoeveelheid celwanden en koolhydraten in de pens weer in balans is. Met (koolzaad) stro kan bij (te) dunne mest de doorstroming worden geremd. Voer naast natte kuilen rustige energie uit celwanden en pensbestendige aminozuren of pensbestendige eiwitten.
  • Een bufferend product moet ervoor zorgen dat de pH zo snel weer boven de 6 komt. Dit wordt vaak gedaan met Natriumbicarbonaat, echter deze werkt maar 2 uur. pHix-up is een combinatie van verschillende zeer goed benutbare magnesiumbronnen die een veel hogere en langere bufferende werking hebben. Om te vergelijken, pHix-up heeft een bufferend vermogen van 40.000 meq, natriumbicarbonaat 12.500 meq. Met 50 gram per koe pHix-up buffert u meer en langer dan met 100 gram Natriumbicarbonaat.
  • Zorg dat het melkzuur in de pens zo snel mogelijk wordt omgezet in propionzuur. Melkzuur wordt met name gevormd bij veel snelle koolhydraten in het rantsoen en zit als fermentatiezuur in de graskuil. Propionzuur is belangrijk voor de melkproductie. In Diamond V zitten metabolieten die de lactaatgebruikers, de bacteriën die het melkzuur weer om zetten in propionzuur, ondersteunen.

Dit is positief voor de melkproductie en pensgezondheid en verkleind de kans dat er opnieuw pensverzuring ontstaat. Het voeradvies is 60 gram Diamond V XP LS per koe per dag en is GMO vrij.
Heeft u interesse of wilt u meer informatie over deze producten? Mail dan gerust naar mail@speerstra.com of neem telefonisch contact met ons op: 0514-569001.

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?