Veevoer

65 procent eiwit in Nederlands mengvoer komt uit Europa

Uit onderzoek van Wageningen Livestock Research blijkt dat 65 procent van het eiwit in Nederlands mengvoer in 2018 van Europese herkomst is. Daarbij gaat het om mengvoer voor melkvee, varkens, leg- en vleespluimvee en vleesvee.

Hetzelfde onderzoek deed Wageningen Livestock Research eerder al in 2011, 2013, 2014 en 2015. Uit die cijfers blijkt dat het eiwit in mengvoer voor 55 tot 65 procent van regionale herkomst is. Als er wordt gekeken naar uitsluitend eiwitrijke mengvoergrondstoffen, dan is het aandeel regionaal eiwit voor alle diergroepen samen 39% in 2011, 41% in 2013, 48% in 2014, 38% in 2015 en 47% in 2018. Als ook de eiwitrijke vochtrijke bijproducten worden meegenomen, was in 2018 het aandeel eiwit van regionale oorsprong 50 procent.

Er werden drie varianten doorgerekend: 1) de herkomst van eiwit uit alle mengvoedergrondstoffen, 2) de herkomst van eiwit uit eiwitrijke grondstoffen, 3) een variant waarin naast de eiwitrijke grondstoffen ook de hoeveelheid eiwit uit eiwitrijke vochtrijke diervoeders is meegenomen. In de tweede en derde variant werden grondstoffen als eiwitrijk beschouwd indien het ruw eiwitgehalte minimaal 154 g/kg bedroeg.

In de studie wordt de herkomst van de grondstoffen onderverdeeld naar ‘regionaal’ en ‘niet-regionaal’, waarbij ‘regionaal geproduceerd eiwit’ betekent afkomstig van Europese teelt. Gegevens over de gebruikte hoeveelheden grondstoffen, eiwitgehaltes van deze producten en hun oorsprong zijn gecombineerd om het aandeel regionaal geproduceerde eiwitten in de vijf grootste Nederlandse veehouderijsectoren (melkvee, vleesvee, varkenshouderij, leghennen en vleespluimvee) te verkrijgen, en ook voor de veehouderij als geheel. De regionaal geproduceerde volumes eiwitrijke diervoedergrondstoffen werden berekend als eiwitvolume en totaal volume.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?