Veevoer

Mais en luzerne tegelijk zaaien lonend?

Roteren in de teelt van mais en luzerne kent tekortkomingen. De opbrengsten van beide gewassen verschillen nogal. John Grabber, agro-researcher voor USDA Agricultural Research service, onderzocht een mogelijke oplossing: luzerne en mais tegelijk zaaien, waarbij luzerne niet alleen als veevoer dient, maar een dubbele rol speelt.

In het zogeheten interseeding systeem worden mais en luzerne tegelijk gezaaid. Is de mais eenmaal geoogst, dan dient de luzerne als bodembedekker in de herfst en de winter. De luzerne kan vervolgens in de lente direct volop groeien om het vervolgens te oogsten en in te kuilen. Uit het onderzoek van Grabber blijkt dat de luzerne-opbrengst in het interseeding systeem in het eerste jaar het dubbele is in vergelijking met in de lente gezaaide luzerne.

Tegelijk zaaien kan ook nadelen hebben. Vroeg in de lente kan de temperatuur te wensen overlaten. Omdat het te koud is kan de mais achterblijven. Te meer omdat luzerne goed gedijt bij wat koudere omstandigheden. In dat geval kan luzerne de groei van mais in de weg staan. Late maisrassen zijn beter opgewassen tegen luzerne, zo concludeert Grabber. Het behoeft volgens de onderzoeker vervolgonderzoek om te achterhalen in welke periode interseeding het beste toegepast kan worden, zonder in te moeten leveren op maisopbrengst.

Bemesting in vervolgonderzoek

Een andere belangrijke factor is de bemesting. Mais en luzerne concurreren als het gaat om stikstofbehoefte. Daarom is het logischerwijs van belang voldoende stikstof aan te wenden. Op dit moment onderzoekt Grabber de (kunst)mestbehoefte voor het interseeding systeem.

Resultaten van het onderzoek van Grabber. Het verschil tussen luzerne in het interseeding systeem ten opzichte van luzerne gezaaid nadat de mais geoogst is.
De verschillen in opbrengsten van de mais in een interseeding systeem zijn groot. De resultaten tonen aan dat er wat betreft bemesting nog vervolgonderzoek nodig is.
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?