Gezondheid

Corona-virus (SARS-CoV-2) bij landbouwhuisdieren?

Het Corona-virus blijft zich uitbreiden. Met het stijgende aantal humane infecties met SARS-CoV-2 ontstaat ook de vraag of en hoe ontvankelijk landbouwhuisdieren zijn voor Corona en of het virus via levensmiddelen overgedragen kan worden.

Volgens door het European Centre for Disease Control en de World Health Organization duidt niets erop dat (landbouw)huisdieren met het Corona-virus geïnfecteerd zijn geraakt. Wel is het zo dat er geen diepgaande wetenschappelijke onderzoeken naar zijn gedaan. Op het Duitse Friedrich-Löffler-Instituut zijn daarom experimenten gestart naar de ontvankelijkheid van landbouwhuisdiersoorten zoals varkens en kippen. Bij optreden van klinische symptomen kunnen dieren op een infectie met SARS-CoV-2 getest worden.

Ook Universiteit Utrecht meldde al dat er geen aanwijzingen voor zijn dat landbouwhuisdieren door het virus geïnfecteerd kunnen raken of een rol spelen in de verspreiding.

Meldplicht

SARS-CoV-2 is (vanzelfsprekend) meldingsplichtig. Dat betekent dat ook dierenartsen die een dier met symptomen verdenken melding moeten doen bij de NVWA. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) kan ook op SARS-CoV-2 verdachte dieren testen met een PCR-test, maar zal dat uitsluitend doen in risicosituaties en in overleg met NVWA. Ook WUR laat weten dat nu onderzoek gedaan wordt naar de rol die gezelschaps- en landbouwdieren kunnen spelen als het gaat om Corona.

Voor veehouders geldt volgens de berichtgeving van WUR wel het voorzorgsprincipe. Dat betekent dat met Corona geïnfecteerde veehouders afgeraden wordt bij hun vee te komen totdat meer bekend is over de risico’s.

Niet via levensmiddelen overdraagbaar

Het Corona-virus kan volgens de huidige stand der wetenschappen niet via levensmiddelen overgedragen worden. Daarop heeft de Europese levensmiddelenautoriteit (EFSA) gewezen. Ervaringen uit eerdere uitbraken van ziekteveroorzakers die verwant zijn aan Corona (zoals SARS en MERS) maken duidelijk dat besmettingen door consumptie van voedingsmiddelen niet voorkomen. Zo stelt de autoriteit. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het Corona-virus zich anders gedraagt. De veroorzaker verspreid zich van mens naar mens, ondanks dat aan het begin van de infectieketen in China waarschijnlijk een dier stond. De belangrijkste besmettingsroute zijn druppeltjes uit de ademweg die vrijkomen bij uitademen, niezen en hoesten.

Bronnen: Friedrich-Löffler-Instituut, AgE 

Tekst: Theresa Hagemann en Wilbert Beerling – Foto: Dylka

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?