Gezondheid

Checklist reinigen kalverdrinkemmer

Drinkemmers van de kalveren grondig reinigen verlaagt de infectiedruk. Maar hoe reinig je de emmers zo dat geen micro-organismen achterblijven?

Stappenplan voor de optimale reinigen van kalverdrinkemmers:

  • Verwijder grof vuil.
  • Spoel de emmer eerst om met lauw water (circa 30 graden Celsius). Gebruik geen heet water, de melkeiwitten hechten. zich dan aan het oppervlak van de emmer en zorgen voor een aanslag die moeilijk te verwijderen is.
  • Laat het water in de emmer even weken.
  • Maak een mengsel van heet water (60 graden Celsius) en een alkalisch, chloorhoudend reinigingsmiddel met een pH van 11-12 (bijvoorbeeld reinigingsmiddel voor de melkinstallatie, volg de aanbevelingen van de fabrikant op). Maak met dit mengsel en een borstel de drinkbak schoon. Tip: hang een thermometer in het reinigingswater. De watertemperatuur mag niet onder de 49 graden komen omdat het vuil weer hecht.
  • Spoel de emmer na met koud water van drinkwaterkwaliteit.
  • Spoel de emmer een tweede keer met een mengsel van koud water, een zure reiniger (pH 2-3) en een chloordioxide-oplossing.
  • Laat de emmer drogen.
  • Desinfecteer opnieuw ongeveer twee uur voor gebruik met chloordioxide-oplossing.

Bewaar de emmers op een schone en droge plek, vrij van vuil en stof. Het is aanbevolen om de reinigingsborstel om de drie maanden te vervangen.

Er moet bij de reiniging van kalverdrinkemmers altijd een alkalische reiniger worden gebruikt. Dat is de enige manier om de micro-organisme te verwijderen. 95 procent van de micro-organismen bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten die vergelijkbaar zijn met de samenstelling van melk. De drinkemmers moeten net zoals het melksysteem goed gereinigd worden.

Bron: Dr. Donald Socket, Universiteit Wisconsin (VS); Dairyherd.com

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?